Home

Nieuws 21379 x bekeken 43 reacties

AB Oost vraagt ontslag aan voor driehonderd medewerkers

Almen – De coöperatieve personeelsorganisatie AB Oost vraagt collectief ontslag aan voor ongeveer 300 van de 720 vaste medewerkers van de afdeling agrarische bedrijfsverzorging.

Dit meldt het Reformatorisch Dagblad op haar website.
De onderneming wijt de reorganisatie aan de economische crisis. "De vraag naar tijdelijke arbeid is hierdoor teruggelopen met directe gevolgen voor onze winstgevendheid”.
Het werkgebied van AB Oost strekt zich uit over de provincies Drente, Overijssel, Flevoland en Gelderland. Ook in Duitsland is het bedrijf actief. De coöperatie, opgezet vanuit de agrarische sector, telt ruim 11.000 leden en zet 120 miljoen euro per jaar om. Bij AB Oost werken 4.500 mensen, veelal op uitzendbasis.
De vakbonden geven in een brief aan hun leden aan "enorm geschrokken" te zijn van deze "gigantische rorganisatie". Een sociaal plan is in ontwikkeling.

Laatste reacties

 • jan4072

  Dat komt ervan als je de agrarische sector het land uit jaagt.

 • harthoorn

  Polen er in Nederlanders er uit.
  Op naar de WW en bijstand

 • Sylke

  @ harthoorn

  Als de Nederlanders net zo hard werkten als de Polen was er geen probleem

 • radiusss

  Als ze eerst eens die belachelijk hoge tarieven halveren. Er is meer dan genoeg werk op de landbouwbedrijven maar niet voor dit soort bedragen.

 • jw hubregtse

  De uurlonen van AB zijn veel te hoog normaal kon je als bedrijfsverzorger ergens als je bijna klaar was wel de week vol maken in de negen jaar dat ik bij ab werk zijn de uurlonen met 8 euro gestegen terwijl de prijzen voor de producten nauwlijks stijgen, het is net als bij veel andere bedrijven er komen veel te veel mensen op de kantoren te zitten

 • jan1966

  De kantoren zitten veel te vol bij Ab Oost, het kantoor van agrobouw spant de kroon wat dat betreft (dure jongens en meisjes met grote monden en een ambtelijke mentaliteit)

 • Langevoort

  Een typisch voorbeeld van zich zelf uit de markt prijzen met zulke uurlonen.
  Dit kon niet goed gaan erg jammer van zo'n organisatie !
  Organisatie veel te groot geworden mensen staan te ver van de boer( klant ) af en daardoor klantvriendelijkheid in geding.

 • agratax2

  Jullie trappen wel even tegen de kantoren en de prijzen aan, maar vergeet niet dat er ook een goed uurloon wordt verwacht door de vaste krachten. Maar ik denk dat het fenomeen ZZP er in de landbouw een veel grotere factor is. IK kan de ZZP er alleen aanraden om zijn tarief niet alleen te enten op het bruto salaris dat hij als werknemer zou krijgen, maar vooral uit te gaan van loonkosten (bruto loon + premies arbeidsongeschiktheid + werkeloosheid + pensioen voorziening) Dit zijn voor een particulier nog al dure voorzieningen en daar wordt vaak niet in voorzien om maar concurrerend te zijn.

 • varkenshouderOost

  Te lang doorgemoddert in de crisis zonder echt in te grijpen en nu gaat het dus met de botte bijl, begrijpelijk maar wel een hard gelag voor diegene die het aangaat. Maar hopen dat hiermee het schip ABOost al niet te veel averij heeft opgelopen om nog de storm te doorstaan en niet ten onder te gaan

 • Khalid en zijn maten

  Precies agratax 1, ZZP-ers in de landbouw,waarvan ik er 1 ben,wij zijn met een aantal ZZP-ers hier in de regio actief aan het werk in de landbouw,en nee niet zoals jij stelt voor een schrikbarend laag tarief! Het belangrijkste dat AB in de afgelopen jaren heeft verloochend is het klantcontact en soms een ietwat arrogante houding richting agrariërs (vanuit de kantoren). Voorbeeld: Voor het vangen van kippen word gevraagd om een persoon die dit werk vaker heeft gedaan,word beloofd vanaf kantoor dat er iemand komt die van wanten weet,op het laatste moment schijnt de beste medewerker elders nodig te zijn als alternatief word er een 'groentje'gestuurd.De beste man schrijft 6 uurtjes en heeft er 3 nodig gehad om het onder de knie te krijgen....

 • Khalid en zijn maten

  Wij hadden eens een grondwerker extra nodig,de eerste dag sturen ze er 1 die met een half woord begrijpt wat hij moet doen en op dag 2 krijg je een boerenzoon die part-time bij AB werkt en wel met de schop kan werken ,maar geen kabel/leiding tekening kan lezen of een laser kan instellen...en dat voor zo'n tarief!

 • W Geverink

  Ik vind het wel lachen. Jullie willen de mensen die voor jullie werken net zo weinig laten verdienen als wat je zelf verdiend?

 • Jeroen123

  Feit is dat relatiebeheerders bij AB oost het vele jaren te makkelijk hebben gehad. Nu ze tegenwind hebben, krijgen ze de mensen niet meer zo makkelijk geplaatst. Vanaf kantoor bellen of er mensen nodig zijn is niet de methode. Een relatiebeheerder moet letterlijk de boer op, en daar het werk halen.

  Voor de mensen waar het nu om draait is het zuur, want dat zijn vaak jongens die in de bedrijvenmarkt zitten (cvab cao). De bvad blijft voorlopig buiten schot( dierhouderij en glastuinbouw)

 • agratax2

  Greverink. De Nederlandse boer zou het liefst met onderbetaalde Mexicanen werken net als de Mega Dairy bedrijven in Amerika. Helaas lukt dat niet en zelf personeel aannemen tegen netto CAO willen ze ook niet dus wat blijft, Uitzendbureau die CAO + opgeld moet vragen. Te duur voor de boer hij grijpt nu naar ZZP ers die hij niet meer dan CAO uurloon wil betalen waarbij de sociale loonposten worden vergeten. de arme ZZP er krijgt als hem iets overkomt de kous op de kop en dan weet de boer van niets, is hooguit sacherijnig dat de man niet op komt dagen en hij een ander moet zoeken.

 • Mozes

  Als verdere schaalvergroting in de melkveehouderij zoveel extra marge opleverd moet men toch wel in staat zijn een fatsoenlijk loon te betalen?

 • Mels

  Mozes,dit is een rake en ook pijnlijke voor die die hem begrijpen,ik glimlach even met een cynische toon.ha ha

 • agropak

  vergeet niet dat plm 6 zzp ers het uurloon voor een kantoor pikje moet verdienen. en ga er maar vanuit dat deze kantoor... geen genoegen nemen met 15 € /uur Laten we eens uitgaan van bruto 45 € / 6 echte zzp werkers is per uur per zzp al gauw een 7 a 8 € per uur om ht luxe leventje van de heren in kantoor in stand te houden komt daar nog de kosten van een lux kantoor bij etc.etc Geen wonder dat in z'n geval uur tarief van een zzp er (te) hoog is

 • marco

  De agrobouw was de grootste blunder die ab oost ooit gemaakt heeft, dat heeft miljoenen gekost.

  Afgelopen vergadering werd er nog gezegd dat ze diverse ploegjes aan het omscholen waren naar asbestsaneerders, omdat de vraag daar heel groot was.

  Ik heb als medewerker nooit problemen gehad met het niet aan mijn uren komen bij ab oost, maar denk dat ik toch mijn netwerk eens ga uibreiden en alvast een beetje ga rondbellen voor de zekerheid.

  Heb van veel boeren in het verleden te horen gekregen dat er nooit iemand van kantoor persoonlijk op bezoek kwam.

  Het bericht kwam in ieder geval heel rauw op mijn dak vallen, kan alleen hopen dat ik niet bij die 300 zit!!!!!

  Een best wel teleurgestelde bedrijfsverzorger

 • huisvader

  Net als zoveel cooperaties opgericht met als doelstelling voor de boer een betaalbaar ( product) arbeidskracht te leveren in de goede tijd zou ahw met een soort hefboom effect dit moeten hebben kunnen

 • info104

  Wanneer een werknemer met een loon van 1500,= naar huis gaat kost hij ongeveer 3000,= per maand , dat is met een 38 urige werkweek 152 uur ,dan kom ik op 19,75 per uur . Voor het regelen hoeft volgens mij geen 25,= euro te worden berekend, waar blijft dat geld bij AB . Logisch dat een ondernemer een andere weg zoekt om zijn werk klaar te krijgen. Kan iemand een pool in het werk zetten dan is hij noch eens 1000,= euro per maand besparen.
  Zo te zien heeft AB te veel mee eters aan de loon trog liggen.

 • Mels

  De overhead groeit door de pet....het werkvolk in een Berlingo en de niksnutten in een Audi,hoezo te duur,Ik regel al 13 jaar mijn eigen werk en ben nog steeds veel goedkoper dan AB en rijd niet in een Audi want die vindt ik te krap.....

 • Jeroen123

  Uhh de medewerkers rijden in een fiat doblo

 • Khalid en zijn maten

  Ik als zzp-er bereken elk jaar of het tarief wat ik de klant in rekening breng voor mij nog uit kan,en daarin worden ook de lasten als extra verzekeringen en pensioen regeling in doorberekend.Als mijn uurtarief dan zeg een euro of4-5 afwijkt van dat van AB dan komt dat omdat ik niemand op kantoor heb zitten en geen giga kantoorgebouw nodig ben om iedereen een plekje te bieden (overhead dus). Geverink,ik ken jou en jij mij,en het is nu misschien wel leuk in Canada,maar een jaar of 20 geleden ,toen ik je voor het laatst sprak ,blies jij nog niet zo hoog van de toren....Ik snap dat jij een beetje op de hoogte wilt blijven van hoe de agrarische wereld in je geboorteland zich houdt,maar zorg er wel voor dat je de juiste info rondom ZZP-ers krijgt en ga niet denken dat alle 1-mans bedrijven voor een appel en een ei aan het werk zijn...

 • Khalid en zijn maten

  En nee, ik rij ook geen Audi of ander Duits merk,maar een auto van een heel veilig merk uit een Scandinavisch land..

 • Jeroen123

  Nah, Ab oost heeft ook geen giga kantoorgebouw hoor. Almen is nou niet echt een super de luxe kantoor. Daarvoor moet je bij randstad etc zijn

 • John*

  vraag naar het werk voor bedrijfsverzorgers wordt met de dag minder. Dit zijn echter wel de duurste krachten. Op steeds meer bedrijven loopt personeel rond waarmee al het werk rondgezet wordt. Ook als er eentje op vakantie gaat. Heb al vaker aangegeven dat ik mijn vaste personeel wil verzekeren voor ziekte en uitval. Maar daar willen ze niet aan beginnen. Waar vroeger op 10 000 bedrijven 10 000 boeren rondliepen lopen er nu op 1000 bedrijven 1000 ondernemers en 9000 werknemers rond...

 • mtspopken

  De CVAB zijn de bedrijfsverzorgers die de leden dus bij ziekte of ongeval uit de nood helpen, 365 dagen in een jaar. Dit zijn geen uitzendkrachten.
  Ook vallen de klauwverzorgers hieronder.
  Alleen lopen er inmiddels in deze afdeling ook een heleboel mensen rond die nooit meer als bedrijfsverzorger werken om wat voor reden dan ook, maar die constant gedetacheerd zijn bij andere bedrijven, het rendement op deze mensen is nihil.

 • Jeroen123

  Let wel op dat er meerdere cao's aanwezig zijn: cvab, bvad, abs o.a.

  De medewerkers in de dierhouderij vallen voornamelijk onder de BVAD. Dat is weer een andere cao dan de cvab

  In de tuinbouw zitten veel cvab-ers, echter doordat daar weinig werk meer te vinden is, zijn een groot aantal mensen de bedrijvenmarkt ingegaan. Ziektehulp bij glastuinbouw is nog maar mondjesmaat.

  Trouwens: bedrijfsverzorger ben je pas vanaf schaal 4. Er zijn ook cvab-ers die in schaal 3 of lager zitten. Die zijn dus officieel geen bedrijfsverzorger.

  Nou kan je afvragen waarom het rendement nihil is. Misschien moet het verkoopapparaat van AB beter zijn best doen om mensen tegen meer marge weg te zetten

 • jan hien

  waar ga het wel goed in ,kijk naar bedrijven om je heen of bij je zelf 2012 is toch overal een klote jaar en die uur tarieven bij ab oost vallen toch wel mee laat een bouwvakker komen of boekhouder,ik werk zelf ook bij ab oost en heb wat varkens ,ik ben wel eens dat er (te)veel mensen op kantoor zitten vroeger hadden we een werkverdeler die thuis een kamertje had(zijn kantoor)en almen toen was er ook geen bedrijven markt en bouw ,maar het is gewoon een klote tijd 2012 er word nergens verdiend gr

 • John*

  4000 uitzendkrachten en 700 vaste krachten.. er is vast iemand op kantoor aan het tellen gegaan en tot de conclusie gekomen dat er aan de uitzendkrachten meer te verdienen valt of op het moment geen verlies.

 • Klerck

  Het is daar bij AB Oost, net als bij veel 'bedrijven' in Nederland vanzelfsprekend geworden dat de lagen managers steeds dikker worden, de kantoren in status tegen elkaar wedijveren, over de rug van diegene die met zijn of haar handen moet werken.

  Tel daarbij dat de overheid steeds meer van de lonen afroomt via allerlei belastingen.
  Tel daarbij dat alle belastingen en vast lasten die niet op de één of andere manier van je loon worden ingehouden jaarlijks veel meer stijgen, dan dat het uitgekeerde loon stijgt.
  Tel daarbij de gierende inflatie...
  De geldontwaarding veroorzaakt door de gigantische bulk geld dat bijgedrukt wordt.
  Tel daarbij de vloed van steeds weer andere buitenlandse arbeiders die tegen lage beloning, lees zonder belasting af te dragen, even een tijdje hier flink aanpakken en daarna een uitkering genieten op onze kosten.

  En je hebt het recept voor een ingestorte economie.

  Als we niet samen proberen zonder overbodige ballast te overleven.

 • Jeroen123

  @John: Nee dat klopt niet. Naast vaste mensen in de cvab, zijn er ook zeer veel medewerkers die een vast contract hebben in de BVAD en ABS cao.

  Er zijn veel meer vaste mensen dan die 700.
  De reorganisatie treft nu alleen mensen uit de cvab. Joost mag weten wat er daarna nog komt

 • bartje schuur

  Ik ben Bedrijfsverzorger en heb dus grote kans dat ik starks op straat kom
  ik vraag mij eigenlijk wel veel dingen af
  als berdrijfsverzorger had je altijd al een goede baan, nu vlieg je er als eerste uit, reden ABOOST kan (wil) niet saneren in abs omdat ze dan geen personeel meer aan kunnen nemen, behalve mensen die je hebt ontslagen
  dus dan kun je voor ons geen (goedkope) pool meer aan nemen.
  volgende is toen ik begonnnen ben had 1 werkverdeler ongeveer 45 man onder zich, nu heb je 200 kantoormensen op 4500 werknemers. Met de verregaande digitalisering zou je het wellicht met 90 mensen moeten kunnen doen.

  verder heb ik nog wel iets te zeggen over de tarieven,
  ik lees in deze reacties vaak dat wij te duur zijn, dit is niet helemaal het geval.
  Ik kom al jaren bij verschillende klanten, die betalen liever dit tarief dan dat ze nieuwe mensen in moeten werken.

  Om dit alles iets anders te zeggen een bedrijfsverzorger is net als een boekhouder, voor een goede betaal je niet teveel.

  verder heb ik nog een reactie op info104
  wat hij vergeet in zijn berekening is 8.7% vakantiegeld en ongeveer 10% snipperuren, daarnaast een ziektepercentage van

 • Jeroen123

  Bart: Ab oost zal uitgaan van het afspiegelingsbeginsel.

  Wat houdt het afspiegelingsbeginsel in?

  Het afspiegelingsbeginsel wordt toegepast per categorie uitwisselbare functies van de bedrijfsvestiging op basis van de leeftijdsopbouw binnen de betreffende categorie uitwisselbare functies. Het personeel van de categorie uitwisselbare functies wordt ingedeeld in vijf leeftijdsgroepen, te weten van 15 tot 25 jaar, van 25 tot 35 jaar, van 35 tot 45 jaar, van 45 tot 55 jaar en van 55 jaar en ouder. De verdeling van de ontslagen over de leeftijdsgroepen dient op een zodanige wijze plaats te vinden dat de leeftijdsopbouw binnen de categorie uitwisselbare functies vóór en ná de inkrimping verhoudingsgewijs zoveel mogelijk gelijk blijft. Vervolgens wordt binnen elke leeftijdsgroep de werknemer met het kortste dienstverband als eerste voor ontslag voorgedragen.

 • Jeroen123

  Dan wordt het dus kijken hoe uniek je functie is, en hoe lang je in dienst bent.

  Het klopt dat boeren etc liever wat meer betalen voor een goede, terugkerende bedrijfsverzorger, dan elke keer een andere, goedkopere, en minder deskundig persoon.

 • Khalid en zijn maten

  @ jeroen en bartje,kijk jullie hebben als vaste medewerkers ook al die bepaalde vorm van eigendunk van AB over je.Ik kan als ik meer werk heb dan ik alleen aankan,ook meerdere zzp-ers inhuren en voor mijn klanten ook vrijwel altijd ervoor zorgen dat ze dezelfde man (of vrouw) krijgen die ze al vaker gehad hebben. Ook zzp-ers kunnen als medewerker bemiddeld worden in de agrarische sector, ik denk dat ze dat bij AB een beetje over het hoofd gezien hebben,of misschien gedacht hebben dat die zzp-ers het niet zo ver zouden schoppen...Arrogantie hé...

 • Khalid en zijn maten

  Wij hebben zo'n bestandje met mannen en vrouwen die allemaal een 1-mans zaak hebben,en ieder een eigen specialiteit,vakkundigheid en 'know how'en de hoeveelheid personen op dat bestandje word steeds groter...

 • Jeroen123

  Ik zat niet in de cvab, ik ben inmiddels weg bij Ab oost, maar weet wel hoe en wat het ging/gaat daar.

  Natuurlijk kan je als zzp-er voordeliger werken dan via Ab oost. Logisch. Momenteel zijn er echter vanuit allerlei takken zzp-ers die zich melden omdat bij ab oost, omdat ze in hun reguliere werk niet aan de uren meer kunnen komen

 • marco

  Er zit maar 1 ding op.

  Een nieuw eigen uitzendbureau voor boeren beginnen, als van die 300 ontslagen er nou 200 bedrijfsverzorgers bijzitten en die gaan de komende 6 weken goed lobby-en dan weet ik zeker dat er volgend jaar weer een onslagronde aan zit te komen.

 • Khalid en zijn maten

  @Jeroen123,ik denk dat de zzp-ers die zich bij AB melden voornamelijk uit de bouw komen,want daar is het op dit moment nogal slecht zoals regelmatig in het nieuws te horen valt. De zzp-ers die al een aantal jaren specifieke agrarische dienstverlening uitvoeren ,vallen daar volgens mij niet onder. Ik ken in mijn omgeving in elk geval niet 1 zzp-er die naar AB gaat.

 • Khalid en zijn maten

  Hier in de buurt werd er een jaar of 5 geleden nogal tegen ons aan 'geschopt' door sommige werkverdelers en medewerkers van AB,dus ik denk niet dat ik of 1 van mijn collega's snel naar een bedrijf als AB zal overstappen.

 • es

  @marco, die is er sind 1 april al. Kijk op axxentagrarisch.nl

 • heideveld

  Als ik lid was ging ik vandaag mijn lidmaatschap nog opzeggen.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.