Home

Nieuws 1113 x bekeken

AB Oost ontslaat 300 medewerkers

ALMEN - Het agrarische uitzendbureau AB Oost moet 300 van de 720 vaste medewerkers ontslaan om de tering naar de nering te zetten. De crisis in de bouw en de malaise in de tuinbouw spelen het bedrijf parten.

Na drie achtereenvolgende jaren met verlies moet het roer om. De begin dit jaar aangestelde directeur ad interim Martin Engbers heeft vorige week vrijdag en vandaag het personeel ingelicht. Het  bedrijf zegt midden in de economische crisis te zitten en geen zicht te hebben op verbetering. AB Oost heeft kantoeren in Almen, Doetinchem, Deventer, Hardenberg en Rijssen.

Engbers nam in maart het roer over van Richard Heerink, die twintig jaar bij het bedrijf had gewerkt. Engbers kreeg de opdracht om van AB Oost een winstgevende organisatie te maken die sterk in de markt staat.

Pluimveehouder Frank de Ronde in het Drentse Spier is sinds vorig jaar voorzitter van de raad van commissarissen van het bedrijf en houdt mede namens de 11.000 leden toezicht op de directie. De Ronde wil nu geen mededelingen doen over de situatie bij het bedrijf en de visie van de raad van commissarissen daarop.

Vorig jaar zei hij in het relatiemagazine van AB Oost dat het bedrijf zijn winstgevendheid moet verbeteren en tijdig moet inspelen op veranderingen in de flexibeler arbeidsmarkt. Een van de doelstellingen van het bedrijf is de 7 keer 24-uurs beschikbaarheid. Door de veranderende structuur van agrarische bedrijven verandert ook de behoefte aan personeel vanuit de traditionele klantenkring.

In 2009 werd een kostenbesparingsprogramma ingezet. Dat leverde volgens de directie een bedrag van 4,5 miljoen euro op aan directe en indirecte kosten. Maar een groot deel daarvan werd teniet gedaan door de toenemende kosten van lonen en salarissen. Het bedrijf heeft naast de ruim 700 vaste banen nog ongeveer 2.000 uitzendbanen.

Een poging om te fuseren met AB Groningen mislukte in 2010. Toenmalig directeur Heerink zag toen al dat het bedrijf kwetsbaar was in een laagconjunctuur. Volgens hem schoot de commerciële slagkracht van het bedrijf tekort.

Het laatste openbaar gemaakte jaarverslag van AB Oost laat in 2010 een verlies (na belastingen) zien van 1,4 miljoen euro bij een omzet van ongeveer 121 miljoen. Een jaar eerder was het verlies 1,6 miljoen bij een omzet van 117 miljoen. In 2008 bedroeg de winst 700.000 euro bij een omzet van 131 miljoen.

Vorig jaar leek het bedrijf in beter vaarwater te komen, maar de Ehec-crisis en het uitblijvende herstel in de bouw speelde het bedrijf ook in 2011 parten. AB Oost is voor een groot deel afhankelijk van het werk in de tuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.