Home

Nieuws

AB Inbev neemt Mexicaanse brouwer over

Leuven – Anheuser-Busch Inbev (AB Inbev) koopt voor 15,9 miljard euro (20,1 miljard dollar) de totale controle over de Mexicaanse brouwer Grupo Modelo. AB Inbev had al 50 procent van de aandelen in handen. De overname kan volgens AB Inbev 600 miljoen dollar aan synergievoordelen opleveren. AB Inbev betaalt een premie van 30 procent op de laatste aandelenkoers van Modelo.

Het merk Corona wordt naast Budweiser wereldwijd uitgerold als “vlaggenmerk”, waar Stella Artois en Beck’s meer regionaal gericht lijven. AB Inbev wordt daarmee een bedrijf met een omzet van 37,2 miljard euro, een afzet van 400 miljoen hectoliter bier per jaar en 150.000 werknemers in 24 landen.

Normaliter produceren boeren in de EU jaarlijks 10 miljoen ton brouwgerst. De inkoopmacht van hun afnemers, brouwers, neemt enorm toe. AB Inbev is ontstaan uit het samengaan van het Belgische Interbrew en het Braziliaanse Ambev. In 2008 nam het bedrijf, geleid vanuit Leuven maar met Braziliaanse directie, grote afstand van de concurrentie door het Amerikaanse Anheuser Busch, eigenaar van Budweiser over te nemen voor 46 miljard dollar.

De naam, identiteit en het erfgoed van Grupo Modelo en diens hoofdkantoor in Mexico-stad blijven behouden. Het dagelijkse bestuur blijft in handen van een lokale raad van bestuur, die bestaat uit leden van sommige van de rijkste families van Mexico. Twee leden van de raad van bestuur van Modelo treden toe tot de concerndirectie van AB Inbev. Anders dan in Europa, groeit de vraag naar bier in Latijns Amerika en ook Noord-Amerika nog steeds. AB Inbev nam daarom eerder voor 1 miljard euro Cerveceria Nacional Dominacana uit de Dominicaanse Republiek over. Net als Corona moet de Dominicaanse brouwer met behulp van het distributienetwerk van AB Inbev exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.