Home

Nieuws 477 x bekeken

CDA verdeeld over duurzame energie

Maarssen - Binnen het CDA heerst verdeeldheid over duurzame energie. Dat blijkt tijdens het CDA-congres in Maarssen.

Bij de behandeling van het verkiezingsprogramma werden twee amendementen behandeld over het verduurzamen van de energie. Een amendement waarin wordt gevraagd alles op alles te zetten om in 2020 20 procent van de energie duurzaam te maken en 20 procent meer energie-efficiënt en in 2030 naar 30 procent, werd nipt afgewezen met 49,

Voorstanders van het amendement vinden het een concrete tussenstap, waarmee het CDA kan laten zien dat ze een partij is die opkomt voor duurzaamheid. Het partijbestuur ontraadde het voorstel echter. "30,30, 30 staat heel mooi in de campagne, maar we moeten in de campagne wel realistisch zijn. Dit gaat miljarden kosten. Het is goedkope retoriek in plaats van realistische duurzaamheidspolitiek", aldus het partijbestuur.  Het partijcongres stemde verdeeld: 49,14 procent stemde voor, 50,86 procent stemde tegen.

Een alternatief amendement, om voor 2016 een afrekenbaar moment te hebben  in de weg naar 14 procent duurzame energie in 2020, werd door het congres wel nipt aangenomen met 54,11 procent van de leden voor. Het congres stemde hiermee tegen het advies van partijvoorzitter Ruth Peetoom, die het voorstel onverantwoord noemde, gezien de hoge kosten en de financiële situatie in Nederland en de investeringen die nodig zijn in de zorg en het onderwijs. De investeringen in duurzame energie kosten volgens het partijbestuur miljarden euro's. "We moeten structureel hervormen in de zorg, het onderwijs en de arbeidsmarkt. Natuurlijk willen we graag naar meer duurzame energie, maar het kost veel geld. Het moet niet ten kostte gaan van andere doelen", vindt Paul Doop, voorzitter van de programmacommissie van het CDA.

CDA-lid Aike Maarsingh, oud LTO-bestuurder, is voorstander van het amendement. "Al die normen van 50 procent in 2050 en 30 procent in 2030 is gebakken lucht. Als we echt iets willen moeten we in de tussentijd ook cijfers noemen. Nu gebeurt er helemaal niks."  Ook de indieners van het amendement, CDA Zuid-Holland, vindt dat het CDA moet laten zien dat het naar duurzaam wil. "Al is het minimaal, start ermee", vindt CDA-statenlid Ellen Verkoelen uit Zuid Holland.

Een amendement waarin wordt gevraagd geen tweede kerncentrale te bouwen, haalde het niet. Een meerderheid van het congres wil kernenergie nog niet uitsluiten. In het verkiezingsprogramma staat wel dat CDA op termijn af wil van kernenergie.

Of registreer je om te kunnen reageren.