Home

Nieuws 1241 x bekeken 4 reacties

Verbod nertsenhouderij houdt stand in Kamer

Den Haag - Een meerderheid van de Tweede Kamer blijft voor een verbod op pelsdierhouderij in Nederland. Dat blijkt bij behandeling van het wetsvoorstel van Henk van Gerven (SP) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Het wetsvoorstel is sinds 2009 in behandeling, maar werd meermaals teruggestuurd door de Eerste Kamer.

 

CDA, VVD, Christenunie en SGP zijn tegen een verbod op de pelsdierhouderij per 2024. Zij vormen echter geen meerderheid. Op het nieuwe voorstel voor compensatie van de nertsenhouders, was van de linkse partijen weinig kritiek. CDA-kamerlid Ger Koopmans trok meer dan een uur uit om zijn kritiek te uiten op het wetsvoorstel. "Ik doe dit niet om het proces te vertragen, maar om voor de 1.700 nertsenhoudersgezinnen iets goeds te regelen als ze gedwongen moeten stoppen", reageert Koopmans na kritiek van Esther Ouwehand (PvdD).

Koopmans noemt het verbod op de nertsenhouderij een zware inbreuk op het verdragrechtelijk beschermde recht van de pelsdierhouders om ongestoord van hun eigendommen te mogen genieten. De regelingen voor de overgangstermijn en schadevergoedingen zijn volgens Koopmans een lege huls. Hij wijst erop dat het wetsvoorstel geen duidelijkheid biedt over de hoogte van de sloopregeling en de criteria voor de hardheidsclausule voor een pensioenregeling.

Bovendien kunnen pelsdierhouders waarschijnlijk maar beperkt profiteren van de geboden fiscale mogelijkheden. Koopmans vraagt zich af of de mogelijkheden om in de overgangsregeling hun investeringen terug te verdienen wel recht doen aan het recht op een adequate schadeloosstelling.

Ook Esmé Wiegman (Christenunie) is kritisch. "Een verbod op nertsenhouderij is gerechtvaardigd, maar er moet wel een warme sanering en een overgangsregeling zijn. Ik ben er niet van overtuigd dat deze novelle voldoende flankerend beleid biedt." Wiegman wijst erop dat twee van de drie maatregelen in het wetsvoorstel, de sloopregeling en de regeling voor het herinvesteren van stakingswinst, bestaand beleid zijn.

VVD, CDA en CU vinden het niet correct dat er voor de inkomensschade, de grootste schade bij het verbod, geen regeling is. SGP vreest dat er een sterfhuisconstructie ontstaat, omdat de toeleveranciers en werknemers eerder uit de sector zullen stappen.

Bij het ter perse gaan van de krant was het debat nog bezig.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Rustig maar onze boeren belangen behartigers Z.L.T.O. <>>.L.T.O. gaan dit goed oplossen.

 • evanderpasch1

  dit is niet om dierenleed te verminderen maar om het te exporteren naar minder diervriendelijke landen

 • henry1

  Een prachtige sector wordt de nek om gedraaid door de haagse popenkast,de volgende zijn de kippen en dan de rest waar een staart aan zit en stront uit komt.Dit land moet een groot recreatie park worden met boeren in het museum, vreten uit het laboratorium en de haagse lieden zorgen er wel voor dat wij met met ons allen dieper in de stront komen te zitten.

 • John*

  de vis gaat duur worden als er geen nertsen meer zijn. Nu betalen de nerstenhouders nog voor de afvalstukken, straks moet dit vernietigd worden en komen de kosten bij het bakje kibbeling of stukje zalm... afval wordt bontjas en mest = graan. Eigenlijk heel duurzaam dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.