Home

Nieuws 2 reacties

Wereldwijde toename bedreigde vogels

Amsterdam - Meer dan een kwart van de vogelsoorten op de wereld, waaronder ook Nederlandse soorten, zijn in meer of mindere mate bedreigd.

Bij 197 soorten is de situatie kritiek. Dat blijkt uit de Rode Lijst van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN, die donderdag is gepubliceerd.
Vooral met de tropische vogels gaat het slecht, voor meer dan honderd vogels uit de Amazone is de toestand sterk achteruit gegaan. Dit komt volgens het IUCN voornamelijk door de kap van het regenwoud in de Amazone. In Nederland hebben vooral de grutto en de veldleeuwerik het zwaar, maar ook met moerasvogels als de roerdomp gaat het niet best.
De nieuwe Rode Lijst laat ook zien dat intensieve bescherming van bedreigde vogels wel degelijk helpt. Voor een aantal vogelsoorten is de situatie door beschermingsmaatregels aanzienlijk verbeterd. In Nederland zijn de lepelaar en de ooievaar voorbeelden van zulke succesverhalen.

Laatste reacties

 • Gerjo-Kompier1

  Frustrerend. Je doet je best om nesten te sparen. Kost een hoop tijd. Geluk dat het weer een handje meehielp: de nesten waren uit voordat de maaier in het gras ging. Blij? Nee, want je mag toezien hoe het beschermde roofwild alles mag oppeuzelen......
  De overheid zal een keuze moeten maken: beschermen we het roofwild of de weidevogels? Beide gaat helaas niet!

 • Romeijn

  Wel heel erg goedkoop om `roofwild` aan te wijzen als hoofdschuldige.
  Wat heeft weidevogelbescherming voor zin als het grasland al vanaf maart om de twee weken gemaaid wordt? Dan heeft het roofwild inderdaad vrij spel.
  Onze collega's kiezen. Zij kiezen voor korte termijn verdiensten, verlies van identiteit en verlies van draagvlak op de lange termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.