Home

Nieuws laatste update:7 jun 2012

WTO-voorman: protectionisme als cholesterol

Genève – Directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO waarschuwt voor “ een duidelijke opspeling van protectionistische retoriek.”

Volgens de Fransman, die in Bangkok sprak tijdens een tour door Azië, kan handelsprotectionisme de wereldeconomie schaden. Volgens Lamy is protectionisme als “cholesterol”: het begint met een beetje plezier maar uiteindelijk zijn de aderen dichtgeslibd en overlijdt de patiënt, in dit geval de wereldhandel.

Lamy wilde niet direct ingaat op het groeiende handelsconflict tussen Argentinië en de EU. Volgens de EU stelt Argentinië onredelijke eisen aan exporteurs. Argentinië exporteert vooral agrarische grondstoffen en uitvoerders zou worden verplicht voor dezelfde dollarwaarde producten in te voeren als uit te voeren. Lamy zei dat protectionisme voor geen enkele sector meer zinvol is. Productieketens zijn dusdanig geïnternationaliseerd, dat het begrip “Made in Japan” of  “Made in China” geen betekenis meer heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.