Home

Nieuws 1152 x bekeken 6 reacties

Vogelbescherming naar rechter over Hedwige

Den Haag - Vogelbescherming Nederland wil dat de Staat alsnog begint met het onder water zetten van de Zeeuwse Hedwigepolder. In 2014 moet de ontpoldering zijn voltooid.

Vogelbescherming heeft de Staat daartoe voor de rechter gedaagd. De zaak diende maandag voor de rechtbank in Den Haag. De uitspraak wordt later dit jaar verwacht.

Nederland sloot in 2005 een verdrag met Vlaanderen over het uitdiepen van de Westerschelde. Die maatregel was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Om de schade aan de natuur te compenseren zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten, maar het kabinet-Rutte kwam daarop terug. Een plan van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) voor een gedeeltelijke ontpoldering haalde geen meerderheid in de Tweede Kamer. Het kabinet heeft nu besloten de kwestie te laten liggen voor het volgende kabinet.

Vlaanderen is inmiddels een arbitrageprocedure tegen Nederland begonnen om te zorgen dat het zich aan zijn afspraken houdt. Ook De Europese Commissie eist dat Nederland zijn beloften over natuurcompensatie nakomt.

Vogelbescherming stapte enkele jaren terug al naar de rechter, maar zette de zaak stop toen leek alsof het gebied toch onder water zou gaan. De organisatie kondigde eerder dit jaar een nieuwe procedure aan. Die zou eerst in het voorjaar dienen, maar de zaak is verschoven, aldus een woordvoerder.

Laatste reacties

 • Mels

  Idioten,alsof er nu nergens plaats is voor die vogels.

 • kuijpers reniers

  niks ontpolderen met die onzin als ze de westerschelde uitdiepen kan daar toch meer water in en als de belgen graag meer water zien dan laten ze brussel maar onder lopen zitten die koekebakers van het europeeseparlement in iedergeval eerste rang we hebben met bloed zweet en tranen de polder droog gekregen en nou willen een stel koekebakers de polder onder laten lopen ben zuning op de droog gelegde polders we zullen ze nog hard zat nodig hebben en die vogels die blijven wel ergens gaan toch niet de hele dag in het water zitten en anders moeten we straks de vogelbescherming aan klagen dat er geen voedsel meer is voor de mensen of moeten we dan al die vogels op eten !

 • Elevage

  waarom moeten wij die polder onder water zetten. de belgen willen toch dat antwerpen beter bereikbaar is............ nou dan mogen ze daar zelf wel wat compensatie voor regelen.

 • karstkooistra

  maar ja afspraak is er niet voor niets. Er is een handtekenin!

 • rdegronc

  Die gasten moesten hun diep schamen. Daarbij komt dat ze nog steeds niet in de gaten hebben dat ze op deze manier weer meer ruimte maken voor vogelsoorten die hun naaste soort uit roeien. Denk aan kraaien, eksters en meeuwen die eieren of kuikens van bv kievitten of andere schaarse soorten kapot maken. Van die moordenaars zijn er ondertussen veel te veel. We moeten stoppen met instanties als de vogelbescherming/natuurorganisaties subsidies of donaties te verschaffen.Geen postcodeloterij loten meer aanschaffen en de regering stoppen met subsidie geven aan die bemoeiallen. Hopelijk komen ze dan tot inkeer en zullen ze hun irritaties stoppen.

 • marina1904

  Er moet nog veel meer natuur komen zodat de prijzen eindelijk eens flink omhoog gaan...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.