Home

Nieuws

Voerproductie in EU in 2011 gedaald

Brussel – De mengvoerproductie in de EU is ondanks een licht gestegen vleesproductie in 2011 met 0,3 procent gedaald tot 151 miljoen ton. De productie van varkensvoer en rundveevoer daalde met respectievelijk 0,6 en 2 procent terwijl de productie van pluimveevoer met 1 procent is toegenomen. Dat blijkt uit jaarstatistieken van de FEFAC, de EU-koepelorganisatie voor veevoerproducenten.

De vraag naar veevoer is negatief beïnvloed door de fragiele economische situatie in de varkenssector, aldus de FEFAC. Producenten konden gestegen grondstofprijzen daardoor niet volledig doorberekenen aan hun afnemers. Aangezien de situatie niet is verbeterd, zal de productie dit jaar daarom vermoedelijk niet fors toenemen. De grootste daling van de mengvoerproductie vond plaats in Tsjechië (min 14 procent) en Denemarken (min 7 procent), terwijl Duitsland en Italië nog beperkte groei realiseerden.

De productie van varkensvoer was goed voor 33 procent van de totale mengvoerproductie, aldus de rapporteurs, terwijl de pluimveesector goed was voor 34 procent. De rundveesector nam 26 procent voor zijn rekening. Geografisch was Nederland goed voor 14,1 procent van de productie in de EU, een fractie minder dan het Verenigd Koninkrijk. Duitsland was met een aandeel van 22,9 procent de grootste producent, gevolgd door Frankrijk (21,3 procent), Spanje (20,1 procent) en Italië (14,6 procent).

De wereldwijde mengvoerproductie kwam in 2011 uit op 736 miljoen ton. De VS heeft 156 miljoen ton geproduceerd en is daarmee voor de EU, China (110 miljoen ton) en Brazilië (64 miljoen ton) de grootste mengvoerproducent. In Brazilië steeg de productie met 10 procent per jaar in het afgelopen decennium, in gelijke tred met de toenemende vleesproductie in het Zuid-Amerikaanse land, terwijl China een plus van 5 procent noteerde. Beide landen zien nu de groeicijfers vertragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.