Home

Nieuws 1347 x bekeken

Voedselhypes illustreren angst voor de toekomst

Den Haag - De overdreven belangstelling voor gezondheidsproblemen door voedsel is een uiting van angst voor de toekomst.

Dat zegt Rob Lyons, auteur van het boek Panic on a Plate, dat gaat over voedselangsten.

Lyons sprak maandag op een symposium in Den Haag voor wetenschappers en journalisten. Lyons betoogt dat zwaarlijvigheid bijvoorbeeld lang niet zo'n groot probleem is als wel wordt gezegd. Dat een groot deel van de bevolking te zwaar is, wil nog niet zeggen dat veel mensen daar ook aan lijden. "In werkelijkheid heeft maar een klein percentage echt gezondheidsproblemen met zwaarlijvigheid", aldus Lyons.

Volgens Lyons komt uit de berichtgeving in algemene media het beeld naar voren dat voedsel een angstwekkend goedje is. "Voedsel wordt in relatie gebracht met kanker, met genetische manipulatie die leidt tot uitwassen, met te veel vet, met te veel suiker, met runderen die methaangas produceren, dat weer slecht is voor het klimaat, met kunstmest. Het is niet dat die relaties er niet zijn, maar we moeten leren dat in perspectief te zien."

De algemene reactie bij een nieuw voedselschandaal is dat de maatschappij te ver is doorgeschoten bij de voedselproductie. "Bij de EHEC-crisis werd direct een relatie gelegd met de moderne manier van voedselproductie. In werkelijkheid ging het om de meest biologische voeding die we kennen: kiemgroenten, die ook nog eens rauw werden gegeten", zegt Lyons.

Hij zegt dat veel berichten over de relatie tussen de consumptie van roodvlees en darmkanker met een korreltje zout moeten worden genomen. "De studies waarin dat soort conclusies getrokken worden, zijn gebaseerd op epidemiologisch onderzoek bij duizenden mensen die zelf vragenlijsten invullen. Je kunt al de vraag stellen of mensen de vragenlijsten wel goed invullen. Maar dan nog zijn de percentages van verhoogde kansen op een ziekte zo laag, dat je je moet afvragen of je daar wel conclusies uit kunt trekken. En de relatie tussen wat iemand gegeten heeft en een ziekte is al helemaal niet te trekken. Misschien gaat het wel om iets wat de patiënt niet gegeten heeft."

Of registreer je om te kunnen reageren.