Home

Nieuws 2177 x bekeken

Vitelia lonkt naar Boerenbond Deurne en Isidorus

Oirlo – Vitelia Voeders kijkt voor toekomstige samenwerking dan wel fusie nadrukkelijk naar Boerenbond Deurne en Isidorus, aldus directeur Jan Janssen.

Net als Boerenbond Deurne trachtte de Noord-Limburgse coöperatie vergeefs gesprekken aan te gaan met Brameco-Zon, dat uiteindelijk besloot fusie met Arkervaart-Twente te onderzoeken. Volgens Janssen hebben de overblijvende Zuidelijke voerbedrijven op termijn een grotere omvang nodig om aan de wens van de klant te voldoen.

Janssen zegt dat er geen concrete gesprekken zijn, maar dat leden tijdens een ledenvergadering op 11 juni hebben gevraagd om een blik richting Noord-Brabant maar ook de Limburgse concurrent Isidorus. Janssen sluit gesprekken waarbij alle drie de partijen participeren niet uit. De afstand tussen het hoofdkantoor van Vitelia in Oirlo ligt ongeveer 20 kilometer van Deurne. Qua omvang liggen de twee bedrijven ook dicht bij elkaar: Vitelia zette vorig jaar 449.000 ton voeders af, 2 procent minder dan een jaar eerder. Boerenbond Deurne zag de mengvoerafzet uitkomen op 495.000 ton en verwacht voor dit jaar een duidelijke plus. In het eerste halfjaar is met mengvoer en grondstoffen samen een plus van 12 procent genoteerd.

Er lijken echter enkele mogelijk cruciale verschillen te zijn. Boerenbond Deurne kent met dochterbedrijf Bracofeed een snel groeiende grondstoffenhandel die de onderneming, na wat moeizame jaren naar eigen zeggen bezig met een inhaalslag, meer “body” geeft op inkoopterrein en bovendien financiële armslag en risicospreiding. Vorig jaar verhandelde Bracofeed meer dan 600.000 ton grondstoffen. Een ander ingewikkeld punt is het voornemen van Vitelia vermogen in de dode hand op naam te zetten. Leden krijgen bij een dergelijk systeem over hun omzet certificaten. Boerenbond Deurne zelf overweegt deze stap nadrukkelijk niet.

Janssen benadrukt dat juist regionale samenwerking of fusie snel rendement op kan leveren voor klanten, anders dan stappen richting een landelijke dekking.

Of registreer je om te kunnen reageren.