Home

Nieuws laatste update:23 aug 2012

Van Veldhoven (D66) naar plaats twee

Den Haag - Landbouw- en natuurwoordvoerder Stientje van Veldhoven is geklommen naar de tweede plaats op de kandidatenlijst van D66. Twee jaar geleden stond zij nog op nummer zeven.

Vrijdag maakte de partij zijn kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september bekend. Zoals bekend staat de huidige fractievoorzitter Alexander Pechtold bovenaan. Achter Van Veldhoven volgen Wouter Koolmees en Kees Verhoeven, nu ook al Kamerlid, en COC-voorzitter Vera Bergkamp.

Van Veldhoven maakte de afgelopen twee jaar deel uit van de landbouwcommissie. Als echte D66'er vervulde zij vaak een brugfunctie tussen de rechtse en linkse fracties, die elkaar doorgaans heftig bestrijden. Op natuurdossiers koos zij echter meestal partij voor die laatste groep. Samen met Lutz Jacobi (PvdA) en Rik Grashoff (Groenlinks) stelde zij het initiatiefwetsvoorstel Mooi Nederland op, dat een tegenwicht moet bieden voor de bezuinigingen op de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De drie werden onlangs door Natuurmonumenten uitgeroepen tot de groenste politici van het jaar.

Eerder deze week werd bekend dat Jacobi bij de PvdA op de elfde plek staat, waarmee zij net als Van Veldhoven verkiesbaar is. Grashoff heeft het moeilijker. Naar verluidt komt hij op de plaats zeven (Groenlinks presenteert haar kandidatenlijst vrijdagmiddag), terwijl de partij in de peilingen rond de vijf zetels schommelt. Overigens moeten alle lijsten nog definitief worden vastgesteld op partijcongressen. Deze hebben de komende weken plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.