Home

Nieuws 522 x bekeken

‘Toetreding Gazprom kan prijs gas drukken’

Den Bosch – De Russische gasproducent Gazprom wil in Nederland binnen vijf jaar tijd minimaal 15 procent van de zakelijke markt in handen krijgen. De onderneming, die onlangs een verkoopkantoor met zeven werknemers opende in Den Bosch, mikt vooral op MKB-bedrijven. LTO Glaskracht verwacht niet direct een aardverschuiving op de gasmarkt.

Gazprom leverde al gas aan energiebedrijven in Nederland, maar wil zelf de keten in handen hebben om een grotere marge te kunnen realiseren. Nederland is na Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland het vijfde land waar Gazprom met een eigen verkooporganisatie aanwezig is. In Duitsland koos het bedrijf zelf voor sponsoring van voetbalclub Schalke ’04 om zichzelf ook op de consumentenmarkt bekendheid te krijgen. In Nederland zoekt Gazprom pas op termijn toetreding tot de consumentenmarkt. De organisatie wil eerst nog andere zakelijke markten in Europa betreden.

Toch ziet energiespecialist Rob van der Valk van LTO Glaskracht geen grote verschuivingen. “Het kan zijn dat Gazprom als nieuwe toetreder marktaandeel zal willen grijpen door onder de huidige tarieven gas te verkopen. Vaak zie je echter dat vooral kleinere toetreders tot de markt een prijzenslag aangaan, terwijl Gazprom ondanks de kleine organisatie in Nederland geen kleine speler genoemd kan worden.” Gazprom Energy, het betreffende dochterbedrijf, zegt flexibele prijzen gebaseerd op groothandelsprijzen te rekenen, waar volgens hen de meeste spelers vasthouden aan een koppeling aan de oliemarkt.

De koppeling met de olieprijs is tuinders al lang een doorn in het oog en LTO liet de wettigheid van de koppeling onderzoeken. Het is volgens Van der Valk onwaarschijnlijk dat tuinders snel benaderd worden. “Het is een specifieke markt en met een klein kantoor is het moeilijk daarop in te spelen.”

Gazprom valt binnen op een ongelukkig moment voor energiebedrijven. Veel gascentrales zijn weinig winstgevend door het kleine verschil tussen gas- en elektriciteitsprijzen in de huidige markt. Deels zitten bedrijven vast aan contracten voor levering van gas op lange termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.