Home

Nieuws 251 x bekeken

Tereos ziet winst afnemen

Sao Paulo - Tereos Internacional heeft in boekjaar 2011 een winst geboekt van 157 miljoen reais (60,6 miljoen euro), 20 procent minder dan een jaar eerder. De omzet van de Frans-Braziliaanse producent van suiker, graan en bio-ethanol steeg met 19 procent tot 6,9 miljard reais (2,7 miljard euro). Tereos verwacht dat suikerprijzen op Braziliaans kostprijsniveau blijven liggen. De vraag naar zetmeel neemt in Europa wel toe.

De schuld van het bedrijf steeg met 50 procent tot 3 miljard reais (1,2 miljard euro), vooral doordat de Braziliaanse munt in waarde inboette tegenover de euro en dollar. Ondanks deze betrekkelijk hoge schuld, denkt Tereos kleine tot middelgrote overnames te kunnen doen, mogelijk in voor het bedrijf nieuwe sectoren. Het bedrijf werkt nu samen met het Singaporese handelsbedrijf Wilmar aan een zetmeelfabriek in China en blijft voor uitbreiding nadrukkelijk kijken naar Azië, waar de vraag naar voedsel door populatiegroei en meer rijkdom toeneemt.

De suikeroogst van seizoen 2011/2012 werd negatief beïnvloed door ongunstig weer. Een kleinere oogst leidde ertoe dat 12 procent minder suikerriet werd verwerkt dan vooraf geraamd: 16,3 miljoen ton. Voor dit seizoen rekent Tereos op 17,5 miljoen ton.

Tereos, dat actief is niet alleen in Brazilië maar ook onder meer Mozambique en Europa, raffineerde meer suiker om een hogere marge te behalen. De hoeveelheid geproduceerde bio-ethanol daalde met 24 procent tot 504.000 kubieke meter.

De kleinere graandivisie van Tereos verwerkte 2,8 miljoen ton, 2,2 procent meer is dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.