Home

Nieuws 1926 x bekeken

Stijgende vraag naar voedsel brengt Nederlandse bedrijven naar Israël

Tel Aviv - Het Nederlandse bedrijfsleven haalt samen met twee ministers de handelsbanden met Israël verder aan ondanks de val van het kabinet.

Een delegatie uit het bedrijfsleven moet de samenwerking en de banden verstevigen en vertrekt daarom maandag naar Israël. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken vergezelt de handelsdelegatie van Nederlandse bedrijven, die samen een omzet van vele miljarden euro's hebben. Later in de week voegt minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) zich even bij de missie. Samen met Verhagen spreekt hij met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de economische betrekkingen.

In het begrotingsakkoord zegt het kabinet de handel met Israël te willen verstevigen, maar die is door de val van het kabinet stil komen te liggen. Zo zegde premier Mark Rutte vorige week daarom zijn komst naar het land af. Door de val ligt ook de ontwikkeling van een samenwerkingsraad stil tot de verkiezingen.

Het Nederlandse bedrijfsleven zet zich echter nog steeds wel nadrukkelijk in voor de relatie met Israël. Het wil met Israëlische bedrijven oplossingen vinden voor de snel stijgende vraag naar voedsel in landen als China, India en Brazilië. Aan de missie nemen ruim 30 Nederlandse bedrijven mee. Bekende deelnemers zijn onder meer ingenieursbureau Royal Haskoning DHV en GMV-FME, de branchevereniging van fabrikanten van voedselverwerkingsmachines.

Volgens bestuurslid Jan Hak van organisator Platform Metropolitan Food Security kunnen Nederland en Israël samen de beste oplossingen vinden. "Nederland blinkt uit in voedselverwerking en logistiek. Israël is wereldleider op het gebied van technologische innovaties in de landbouw en plantgenetica.'' Nederland werkt al samen met China, omdat daar op dit moment het meeste geld valt te verdienen.

De Nederlandse energiesector richt zich in Israël op de aardgasvelden die in 2009 werden ontdekt. Onder andere KIWA Gas Technologies en het ingenieursbureau DHV nemen aan de missie deel.

Vorige week was ook een delegatie van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) in Israël. BOM wil samenwerken met de Israëlische hightech- en medische industrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.