Home

Nieuws

Spanje vraagt noodhulp voor banken

Brussel - Spanje vraagt noodhulp van de andere eurolanden om zijn noodlijdende banken uit de brand te helpen. Dat zal op korte termijn gebeuren en de andere eurolanden staan hier positief tegenover, zo werd zaterdag na overleg tussen de ministers van Financiën van de 17 eurolanden bekendgemaakt.

Het gaat om een bedrag tot maximaal 100 miljard euro. De steun gaat niet naar de Spaanse overheid, maar naar een fonds voor de Spaanse banken. Dit fonds verdeelt de financiële middelen naar de banken die het betreft. De Spaanse regering is echter wel volledig verantwoordelijk voor de financiele steun en zal een convenant hiervoor ondertekenen, aldus de verklaring van de zogeheten Eurogroep.

Uit welk potje precies het geld komt, is niet bekend. Volgens de persverklaring gaat het om het tijdelijke en permanente noodfonds (EFSF en ESM).

Zodra Spanje formeel de steun aanvraagt, zal de Europese Commissie in samenspraak met onder meer de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de aanvraag bestuderen. Ook wordt er dan gekeken welke ,,noodzakelijke beleidsvoorwaarden'' aan de Spaanse financiële sector zullen worden gesteld in ruil voor de steun. Het is niet zo dat de Spaanse banken het geld zomaar krijgen.

Spanje hoeft echter niet zoals bijvoorbeeld Griekenland in ruil voor steun ingrijpende bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Daar is het land al mee bezig. ,,De Eurogroep steunt de inspanningen van de Spaanse autoriteiten om vastberaden de financiële sector te willen herstructureren'', zo staat in de verklaring. Spanje heeft al aanzienlijke hervormingen doorgevoerd, zo erkennen de eurolanden.

De eurozone heeft er vertrouwen in dat Spanje zich aan zijn belofte houdt om het begrotingstekort terug te dringen, en ook de toegezegde hervormingen blijft doorvoeren. De vorderingen van het land op dit terrein zullen nauwgezet gevolgd worden.

De eurolanden vragen het IMF om de hulp aan Spanje te steunen en te monitoren.

Naast Griekenland, Ierland en Portugal is Spanje nu het vierde land dat een beroep doet op het financiële vangnet dat de eurolanden hebben opgetuigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.