Home

Nieuws 246 x bekeken

Senaat VS schrapt 23,6 miljard dollar aan subsidies

Washington – De Amerikaanse senaat is akkoord met een nieuwe landbouwwet die in 10 jaar voor 23,6 miljard dollar (18,8 miljard euro) aan steun voor de landbouw schrapt. Directe betalingen aan boeren zonder achting te slaan op de prijzen van gewassen worden afgeschaft, de grootste wijziging van het agrarische beleid in decennia.

Deels worden boeren gecompenseerd door de federale subsidie op gewasverzekeringen uit te breiden en ook open te stellen voor de van oudsher subsidiegevoelige katoentelers. In de senaat stemden 64 volksvertegenwoordigers voor en 35 tegen de “Farm Bill”, die geldig is voor vijf jaar maar waarvan de effecten voor tien jaar zijn berekend. Het Huis van Afgevaardigden moet nog stemmen over de wetgeving. De wetgeving moet worden aangenomen voor 30 september, omdat dan de bestaande Farm Bill afloopt.

Het schrappen van landbouwsubsidies is gevolg van oplopende inkomsten op boerenbedrijven die steun volgens president Barack Obama minder noodzakelijk maken. Het totale landbouwinkomen stijgt volgens het ministerie van landbouw in de VS naar een recordniveau van 91,7 miljard dollar (73,1 miljard euro). Bovendien kent de VS al jaren een groot overheidstekort, dat volgens de overheid zelf in 2012 mogelijk uitkomt op 1.300 miljard dollar. Uitgaven aan voedselbonnen, ook onderdeel van de wetgeving, namen vorig jaar toe tot 75,7 miljard dollar (60,3 miljard euro).

Belangrijke boerenorganisaties als de National Corn Growers Association en de American Soybean Association staan achter de wetgeving omdat deze gebalanceerd zou zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.