Home

Nieuws

Schmallenberg-vaccin is klaar

Boxmeer - Eind dit jaar kan een vaccin tegen het Schmallenberg-virus op de markt zijn.

MSD Animal Health is in verschillende landen in gesprek over registratie van het vaccin.

MSD Animal Health heeft een vaccin ontwikkeld op basis van het veldvirus. De vaccinontwikkeling is eind vorig jaar begonnen. Volgens het bedrijf is in korte tijd een vaccin ontwikkeld dat werkt bij lammeren, kalveren en drachtige ooien. De resultaten van het proefdieronderzoek in Boxmeer zijn eerder deze maand op een wetenschappelijk congres  in Brighton gepresenteerd.

Bij de ontwikkeling van het Schmallenberg-vaccin is gebruik gemaakt van de kennis die is opgedaan bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het blauwtongvirus, enkele jaren geleden. Toen lukte het een vaccin in 21 maanden te produceren. Nu lijkt de ontwikkeling binnen een jaar te zijn afgerond.

Bij het vaccinonderzoek heeft MSD proeven gedaan met veertien kalveren, veertien schapen en dertig drachtige ooien. De dieren kregen vaccin of een placebo toegediend.  Daarbij bleek dat alle gevaccineeerde dieren beschermd waren tegen besmetting met het virus - bij de controlegroep was dat niet het geval. Het vaccin is ontwikkeld op de locaties in Boxmeer en Burgwedel (Duitsland).

De ontwikkeling van het vaccin is meteen ingezet, nadat het virus is geïsoleerd. Het virus veroorzaakt dodelijke afwijkingen bij runderen, schapen en geiten. In Nederland is het virus inmiddels bij meer 350 dieren aangetoond. Bij schapenbedrijven heeft het virus eind dit jaar en begin dit jaar grote schadeveroorzaakt. In de rundveehouderij veroorzaakte het virus aan het eind van de zomer in 2011 productieverlies in met name het oosten van het land.

Aanvankelijk werd het virus alleen in Nederland en Duitsland gevonden. Inmiddels is de ziekte in negen lidstaten van de Europese Unie vastgesteld op bijna vierduizend bedrijven.

De toelatingsinstanties moeten nu beslissen over de registratie. Dat kan volgens MSD binnen een half jaar afgerond zijn.

Ook diergeneesmiddelenfabrikant Pfizer Animal Health werkt aan de ontwikkeling van een vaccin. Het bedrijf kon donderdag niet zeggen hoever die ontwikkeling is.

Of registreer je om te kunnen reageren.