Home

Nieuws

‘Russische toetreding WTO in juli feit’

Moskou – De Russische regering bestudeert op 7 juni het protocol voor toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie WTO. De Doema, het parlement, ratificeert toetreding naar verwachting op 20 juli. Dertig dagen later is Rusland dan officieel lid en gebonden aan binnen de WTO afgesproken handelsregels. Dat heeft eerste vice-premier Igor Shuvalov bekendgemaakt.

Deze week kijkt de regering naar een serie steunmaatregelen voor onder meer de landbouw, die toetreding tot de WTO minder pijnlijk moeten maken. Zo krijgen boeren mogelijk een korting van 30 procent op de groothandelsprijs voor diesel. Tevens is de regering-Poetin voornemens miljarden te investeren in modernisering van de veehouderij, die vreest voor toenemende importen. De import van levende varkens zou volgens de brancheorganisatie kunnen groeien van 600.000 dieren nu naar 2,7 miljoen dieren.

Bepaalde steunmaatregelen, tijdelijk van aard, zijn toegestaan. Rusland onderhandelde bijna twaalf jaar over de toetredingsvoorwaarden. De lidstaten van de WTO gingen op 16 december akkoord met Russische toetreding, tijdens de Achtste Ministeriële Conferentie. Rusland is verreweg de grootste economie nog buiten de WTO.

Of registreer je om te kunnen reageren.