Home

Nieuws

Rusland wil invoerverbod EU loslaten

Moskou - Rusland wil het importverbod voor zes EU-landen die door de Schmallenberg-virus zijn getroffen loslaten.Dat meldt de Russische Voedsel en Warenautoriteit Rosselkhoznadzor.

Volgens Rosselkhoznadzor wil Rusland het importverbod opheffen omdat er in vier landen weinig tot geen afwijkende dieren zijn geboren als gevolg van het Schmallenberg-virus. Sergey Dankvert, hoofd van Rosselkhoznadzor heeft daarom een voorstel gedaan om het importverbod voor runderen, schapen en genetisch materiaal uit deze landen (Italië, Spanje, België van Luxemburg) op te heffen, zonder extra maatregelen. Volgens Dankvert is Rusland ook bereid om de invoer uit Frankrijk en Nederland weer toe te laten, zolang de dieren uit regio's komen die vrij zijn van het virus. Ook zullen de dieren uit Frankrijk en Nederland (alvorens ze in Rusland worden ingevoerd) eerst in quarantaine worden geplaatst in een Schmallenberg-vrij land en twee keer worden getest (dag 7 en 21 van quarantaine). De invoer van vaarzen is niet toegestaan.
Voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geldt voorlopig geen versoepeling van het Russische importverbod. Volgens Rosselkhoznadzor doet Duitsland nog te weinig om vrij te worden van de ziekte. De reden dat het Verenigd Koninkrijk nog geen dieren naar Rusland mag exporteren is omdat - volgens Russische experts - het land de ziekte nog niet goed onder controle heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.