Home

Nieuws

Rusland stopt bepaalde agrarische subsidies

Moskou – Rusland stopt in 2013 met het indirect subsidiëren van kunstmest voor boeren. Dat heeft premier Dmitri Medvedev bekendgemaakt. De regering sprak met kunstmestproducenten af dat de prijsstijging tussen 2008 en 2012 langzamer zou verlopen dan op de wereldmarkt, en dat boeren korting krijgen op de aanschaf van stikstof, fosfaat en kali.

Volgens The Moscow Times kostte het beleid het bedrijf Uralkali in 2011 93,5 miljoen euro. Daarnaast verstrekte Rusland voor 5 miljard roebel (120 miljoen euro) aan directe subsidies aan boeren voor de aanschaf van kunstmest. Afspraken dat oliemaatschappijen boeren tegen een korting van 30 procent diesel verkopen, worden ook in de tweede helft van 2012 voortgezet. De maatregel bespaarde boeren in de eerste zes maanden circa 250 miljoen euro.

Het Russische subsidiebeleid kan verder op de helling komen te staan doordat het land in de toekomst gehouden is aan WTO-afspraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.