Home

Nieuws

Robeco helpt met opzetten landbouwfonds van 600 miljoen dollar

Amsterdam – Robeco helpt een dochter van de Islamic Development Bank (IDB) met het opzetten van een fonds voor investeringen in de landbouw in islamitische landen. Het fonds moet een omvang krijgen van circa 600 miljoen dollar (479 miljoen euro) waarbij de fondsbeheerders zich richten op strategische investeerders zoals staatsfondsen van bijvoorbeeld Qatar, China of Noorwegen.

Anders dan bij veel andere fondsen, wordt het geld vooral geïnvesteerd in bedrijven en secundair in landbouwgrond. De IDB denkt 5 tot 10 procent in landbouwgrond te investeren. Bij investeringen wordt gekeken naar vaak beursgenoteerde zuivelbedrijven of akkerbouwbedrijven zoals Trigon Agri en Black Earth Farming, en dan vooral in vijftien landen waaronder Kazachstan, Pakistan, Maleisië en Egypte, waar de productiviteit per hectare fors lager ligt dan in West-Europa. Landbouwgrond wordt deels gemeden omdat grondinvesteringen in verre landen kunnen leiden tot conflicten met lokale kleine boeren of onderhavig zijn aan beleid van instabiele regeringen.

Ook kan geld worden geïnvesteerd in producenten van productiemiddelen als kunstmest, zaaigoed of machines. Hoewel uitzonderingen denkbaar zijn, wil het bedrijf in principe geen controlerende belangen nemen, maar wel “substantiële minderheidsbelangen.” De betreffende IDB-dochter, de Islamic Corporation for the Development of the Private Sector, beschikt over 1,6 miljard euro eigen vermogen en zal 20 miljoen euro zelf aanbrengen voor een eerste omvangrijke investering.

Robeco is deels gekozen als adviseur omdat ze dochter is van Rabobank, de grootste kredietverschaffer van de landbouw internationaal. Robeco zette bovendien het door de Zwitserse SAM beheerde SAM Sustainable Agribusiness Equities-fonds in de markt voor beleggingen in duurzame agrarische bedrijven. Een andere dochter van Rabobank, Rabo Farm, beheert een fonds van 300 miljoen euro. Het fonds koopt landbouwgrond op in bijvoorbeeld Rusland om deze terug te verpachten aan boeren. De beleggers in deze fondsen zijn volgens een woordvoerder ook meestal institutionele beleggers met een visie op de lange termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.