Home

Nieuws 4757 x bekeken 4 reacties

Rabobank verwacht investeringsgolf hernieuwbare energie

Utrecht - De komende jaren zal Nederland fors investeren in hernieuwbare energie. Deze inhaalslag is nodig om de doelstellingen in 2020 te halen. In 2011 was in Nederland het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de totale energie-opwekking slechts 4 procent, veel lager dan de meeste andere EU-landen.

De omvang van het tekort zal waarschijnlijk volgend jaar zichtbaar worden, voorspelt analist Clara van der Elst namens de Rabobank Nederland. Dit leidt tot een nieuwe golf van investeringsmogelijkheden in zonne-energie, windenergie en het bij- en meestoken van biomassa.

Rabobank berekende dat, als het huidige investeringsniveau gehandhaafd blijft, hernieuwbare energie in 2020 slechts voor 9 procent bijdraagt aan de totale energieproductie, terwijl de doelstelling 14 procent is. In 2011 was dit slechts 4 procent, veel lager dan de meeste andere EU-landen.

Wind- en zonne-energie zullen het meest profiteren van de investeringsgolf omdat de kosten voor deze vormen van hernieuwbare energie dalen door opschaling en technische innovatie. De bank verwacht dat de regering in de periode 2013-14 haar beleid ten aanzien van hernieuwbare energie onder druk van Europa, zal herzien.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zijn politieke doelstellingen belangrijker dan economische en/of natuur waarden? Moeten we onze landbouw in dienst stellen van groene energie en biomass industrie ten koste van gezonde voeding voor de mens?

 • denker123

  Met gewassen telen voor biobrandstoffen en biomassa daalt het org.stof gehalte van de grond dit is ook c o2 verlies ,dat door niemand meegetelt wordt .

 • ruben1979

  2denkert123, is niet altijd waar wat je zegt. Op ons bedrijf telen we Miscantus (olifantsgras) dit is niet Co2 neutraal, maar Co2 NEGATIEF), juist door organische stof op te slaan in de bodem.

 • Mels

  Maakt allemaal niks uit,dit had elke oelewapper kunnen roepen,daar heb je geen Rabo glazenbol voor nodig,hoop alleen wel dat het in zonnepanelen,een molen is al goed maar zonnepanelen geven geen ``overlast``

Of registreer je om te kunnen reageren.