Home

Nieuws 344 x bekeken 1 reactie

PvdD en PVV willen betere communicatie bij vogelgriepuitbraak

Den Haag - De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat het ministerie van landbouw beter moet communiceren over dierziektebestrijding.

Kamerlid Esther Ouwehand geeft als voorbeeld dat een woordvoerder van het ministerie uitleg had gegeven over het ruimen van kalkoenen, waarbij werd gezegd dat de dieren bij het vergassen vrij snel buiten bewustzijn waren. Volgens Ouwenhand wordt het publiek hiermee in slaap gesust over de doodstrijd die de dieren voeren tijdens de ruimingen.

Bleker reageert dat over het doden van dieren over het algemeen met bedekte taal wordt gesproken. "Maar we moeten het ook niet mooier maken dan het is. Het is geen bedwelming. Dieren hebben het gruwelijk benauwd waarna ze sterven. Het is niet mooi. Maar het is de minst slechte methode", vindt Bleker.

De PvdD vraagt tevens via een motie om een onderzoek in te stellen naar het functioneren van de NVWA en de wijze waarop zij toeziet op dierenwelzijn. Aanleiding hiervoor zijn de problemen die zijn ontstaan bij het ruimen van de met vogelgriep besmette kalkoenen in Kelpen-Oler, waarbij de ruimingen verkeerd gingen, waardoor veel dieren niet dood gingen. De NVWA greep hierbij pas na vier uur ruimingswerkzaamheden in.

PVV-kamerlid Dion Graus vindt dat de regering de communicatie bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte moet verbeteren en dat bij eventuele controles rondom een uitbraak indien nodig de krijgsmacht moet worden ingezet. Hij baseert zich hierbij op persoonlijke bevindingen, toen hij in de nacht waarin de uitbraak in Kelpen-Oler bekend werd het beschermingsgebied is ingereden. Hij trof hierbij nauwelijks controleurs aan en ook dierenartsen in het gebied waren nog niet op de hoogte.

Bleker zegt toe de communicatie bij uitbraken die 's nachts bekend worden nog eens goed te bekijken en eventueel te verbeteren. Bij uitbraken die overdag bekend worden, wordt via het draaiboek gewerkt.

Eén reactie

  • Mozes

    Laat de krijgsmacht vlammenwerpers meenemen. Kunnen ze meteen gebraden kalkoen serveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.