Home

Nieuws

Prijs rode diesel daalt

Doetinchem – De gemiddelde prijs van rode diesel (EN950) in Nederland is in mei ten opzichte van april 1,8 procent gedaald tot 112 euro per 100 liter.

De prijs van rode diesel volgt het verloop van de olieprijs, welke volgens topman Peter Voser van Shell verder zal dalen om pas in 2013 weer aan te trekken als de economie in de Eurozone aantrekt. De agrarische sector gebruikt volgens onderzoeksbureau Ecorys ongeveer 575 miljoen liter rode diesel per jaar. De melkveehouderij is de grootste gebruiker. Een lagere rode dieselprijs komt echter vooral loonwerkers goed uit. Vorig jaar stegen de kosten voor rode diesel volgens brancheorganisatie Cumela 17 procent, wat mede veroorzaakte dat enkele honderden bedrijven opereren met een laag eigen vermogen ten opzichte van vreemd vermogen.

Olie wordt internationaal verhandeld in Amerikaanse dollars. De euro verloor de laatste weken aan waarde. Een euro is nu nog 1,23 dollar waard tegen 1,31 dollar begin mei. ING Economisch Bureau voorziet een koers in het derde en vierde kwartaal van 1,15 dollar. De verzwakking van de euro maakt dat de prijsdaling van olie scherper is dan van rode diesel of benzine, maar gezien de daling van olie scherper is geweest dan de waardedaling van de euro valt toch een verdere daling van de prijs voor rode diesel te verwachten.

Voser, die sprak tijdens een conferentie over aardgas in Maleisië, denkt dat de olieprijs zal dalen omdat geopolitieke spanningen met Iran enigszins lijken te zijn afgenomen. De belangrijkste oorzaak ligt echter in vertraging van de economische groei wereldwijd. In de VS, de grootste energieconsument ter wereld, is meer olie beschikbaar dan in de laatste 22 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.