Home

Nieuws

Polen gaat teelt MON810 verbieden

Warschau – Polen zal binnenkort de teelt van transgene maissoort MON810 verbieden. De wetgeving zit al in de pijplijn, aldus landbouwminister Marek Sawicki. De stap volgt op een serie straatprotesten tegen transgene gewassen, die volgens demonstranten leidden tot bijensterfte.

De maissoort MON810 is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Monsanto en wordt op grote schaal geteeld in onder meer de VS, Canada en Brazilië. Het betreft een zogeheten Bt-variant, die zelf een insecticide aanmaakt.

Polen telt minder dan 50.000 hectare transgene mais, aldus de International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications, maar geldt met een areaal van 2,2 miljoen hectare als een behoorlijk grote maisproducent in de EU.

Frankrijk verbood de teelt eerder, maar in 2011 besloot het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dat het verbod illegaal was. In maart 2012 werd door de Franse staat opnieuw een tijdelijk verbod ingesteld. Ook onder meer Duitsland, Oostenrijk en Hongarije hebben de teelt in de ban gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.