Home

Nieuws 351 x bekeken

Overname Viterra door Glencore dichterbij

Regina – Bijna 100 procent van de aandeelhouders van graanhandelsconcern Viterra zijn akkoord met overname door Glencore.

De autoriteiten in de Canadese provincie Ontario geven eveneens hun fiat, waardoor de overname in juli afgerond kan zijn. Glencore betaalt ruim 6 miljard dollar (4,94 miljard euro) voor het bedrijf en kan zich door de overname definitief meten met de klassieke grote vier graanhandelsbedrijven.

Glencore betaalt een premie van bijna 50 procent op de aandelenkoers van Viterra en komt als handelsbedrijf in agrarische grondstoffen qua omvang in de buurt van de zogeheten ABCD-as van ADM, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus. Glencore versloeg drie andere biedende partijen sinds Viterra zichzelf eind 2011 in de etalage zette.

Viterra is sinds de overname van ABB Grain twee jaar geleden verantwoordelijk voor 95 procent van de graanopslag- en overslagcapaciteit in Zuid-Australië. De Australische commissie voor competitie en consumenten moet daarom nog wel toestemming voor de deal geven. Eerder werd een uitspraak op 24 mei verwacht maar de organisatie heeft de betrokken partijen om meer informatie gevraagd en wil nu op 7 juni uitsluitsel geven.

Canadese autoriteiten moeten zich tevens nog uitspreken over het plan van Glencore om delen van het bedrijf te verkopen. Agrium, een wederverkoper en kunstmestproducent, zou volgens plan de retailactiviteiten en een aandeel van Viterra van 34 procent in ureum- en ammoniakproducent Canadian Fertilizer Limited overnemen voor 1,8 miljard Canadese dollar (1,40 miljard euro). Als de deal doorgang vindt neemt Richardson International voor 800 miljoen Canadese dollar (624 miljoen euro) bijna een kwart van Viterra’s Canadese graanop- en overslagfaciliteiten over. De overname van Viterra is wat Glencore betreft niet afhankelijk van de doorverkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.