Home

Nieuws 257 x bekeken laatste update:1 aug 2014

Onderzoek bevestigt corruptie bij Yara

Oslo – Door Yara International zelf ingesteld onderzoek bevestigt illegale betalingen van directeuren aan consultants die betrokken waren bij deals in Libië en India. Dat heeft het Noorse kunstmestconcern bekendgemaakt. Het bedrijf zegt geen individuen of bedrijfsonderdelen verantwoordelijk te stellen totdat een onderzoek van de anticorruptiedienst van de overheid, Oekokrim, is afgerond.

Het onderzoek is uitgevoerd door advocatenkantoor Wiersholm, dat zegt over minder gegevens te kunnen beschikken dan Oekokrim. Wel zijn volgens Yara vermoedens al bevestigd. Bij het opzetten van de Lifeco-joint-venture tussen Yara en het investeringsverhikel van de regering-Khadaffi zijn onverklaarbare en ontoelaatbare betalingsvoorstellen gedocumenteerd. De betalingen zelf zijn mogelijk wel gedaan maar niet in boeken terug te vinden. De Libische fabriek is mogelijk om belastingtechnische redenen ondergebracht bij de Nederlandse BV van Yara en had voor de Libische burgeroorlog een productiecapaciteit van 900.000 ton ureum en 700.000 ammoniak per jaar.

Tevens stelt Wiersholm vast dat in 2007 1 miljoen dollar is betaald aan een consultant in India, die hielp bij de onderhandelingen van Yara met Krishak Bharati Cooperative Limited (Kribhco). Wiersholm stelt vast dat het Zwitserse bedrijf Balderton Fertilisers SA in verschillende jaren voor in totaal 5 miljoen dollar aan betalingen heeft gedaan aan werknemers van toeleveranciers van Yara en Balderton. Van een deel is de achtergrond van de betaling onduidelijk en van een deel staat vast dat ze geen commerciële basis hebben.

Oekokrim verdenkt twee leden van de hoofddirectie, die beiden op non-actief zijn gesteld. Onder hen is Hallgeir Storvik, voorheen financieel directeur en hoofd strategie. Storvik maakte furore door de kunstmestdivisie van het toenmalige Norsk Hydro gezond te maken en speelde een belangrijke rol bij de verzelfstandiging van de kunstmestactiviteiten in 2004.

Of registreer je om te kunnen reageren.