Home

Nieuws

Ombudsman: risico Q-koorts vergroot door overheid

Den Haag - Het risico op Q-koorts is vergroot door handelen van de overheid. Dat zegt ombudsman Alex Brenninkmeijer tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Hij vindt de Q-koortskwestie niet te vergelijken met de ziekte van Lyme, omdat mensen hier maatregelen tegen kunnen nemen, omdat ze de risico's kennen. Bij de uitbraak van Q-koorts waren de risico's bij burgers niet bekend.
De ombudsman vindt het raar dat de overheid geen excuses wil maken naar de patiënten. "De overheid moet zich aantrekken dat er iets mis is gegaan met de Q-koortsbestrijding. Er zijn twee slechte keuzes gemaakt. Er is niet of nauwelijks gecommuniceerd naar burgers en er werd pas ingegrepen toen onomstotelijk vast stond dat geiten de oorzaak waren", zegt Brenninkmeijer. Hij verwijst ernaar dat hij onderzoekers Gert van Dijk en Jaap van Dissel ook nog heeft gevraagd of het ministerie alles heeft gedaan wat ze konden. "Het antwoord hierop was nee", zegt Brenninkmeijer.
De reactie van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw dat het zeggen van sorry meer iets is voor in persoonlijke relaties, vindt Brenninkmeijer onzin. Hij verwacht dat het uitblijven van excuses ook een vorm is van hakken in het zand zetten. "Een ministerie is ook een hele institutie. Er speelt ook zoiets als eergevoel." Of het juridische consequenties heeft wanneer de overheid excuses maakt lijkt niet waarschijnlijk, maar het kan wel leiden tot meer schadeprocedures.
De ombudsman vindt het voor de patiënten onverstandig als er een parlementaire enquête wordt begonnen over Q-koorts. "Bij mensen met chronische vermoeidheid is het beter dat het dossier gesloten wordt."

Of registreer je om te kunnen reageren.