Home

Nieuws

Olieprijs zakt weg onder de 100 dollar per vat

Doetinchem - De olieprijs is opnieuw verder gedaald. Aan het begin van de middag kostte een vat ruwe olie 96,63 dollar. Door de magere vooruitzichten voor de internationale economie verwachten beleggers dat de vraag naar olie zal dalen.

Vrijdag zakte de olieprijs onder de 100 dollar per vat en is in het weekend verder gedaald. Eind vorige week werd de oliemarkt opgeschrikt door tegenvallende berichten over de Amerikaanse en Chinese economie. De opeenstapeling van economisch slechte signalen, heeft het sentiment onder de oliehandelaren doen verslechteren waardoor de vraag afneemt. De zorgen om de wereldeconomie wegen momenteel zwaarder dan die over de gevolgen van de olieboycot tegen Iran, die eerder voor een stijging van de olieprijs zorgde.

Begin mei lag de prijs nog op 119 dollar per vat. De prijs van Brentolie staat nu op het laagste peil sinds begin februari 2011. Een vat olie was op 13 maart het duurst dit jaar. Toen kostte een vat ruim 126 dollar. Als gevolg van de economische recessie stortte de olieprijs eind 2008/begin 2009 ook in en daalde zelfs naar 40 dollar per vat.

Opec-landen waken er doorgaans voor om de olieprijs onder de 100 dollar te laten zakken. Zij hebben eerder aangegeven de productie terug te schroeven om het aanbod beter af te stemmen op de vraag en de prijs in de benen te houden.

De gasprijs reageert nog beperkt op de val van de olieprijs. De gasprijs op de lange termijn (contract 2013) kostte rond de middag 25,5 cent per kuub. Voor het weekend kostte een kuub nog bijna 26 cent per kuub.

Of registreer je om te kunnen reageren.