Home

Nieuws 4 reacties

Olieprijs onderuit door zorgen wereldeconomie

Amsterdam - De olieprijzen maakten gisteren een fikse duikeling na een reeks zwakker dan verwachte cijfers over met name de Amerikaanse economie.

Op de termijnmarkt daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie met bijna 5 procent tot 82,29 dollar. Dat is de laagste prijs sinds begin oktober. Brentolie zakte 4 procent en was met 97,54 dollar per vat het goedkoopst sinds februari vorig jaar.

Vrijdag kregen beleggers een fors slechter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt te verwerken. Een dag eerder was al duidelijk geworden dat de groei van de economie in de Verenigde Staten sneller afvlakt dan eerder was gemeld. Ook uit Europa en China kwamen weinig bemoedigende macro-economische cijfers.

Onder invloed van met name de eurocrisis en de mogelijke gevolgen daarvan voor de wereldeconomie zijn de olieprijzen de afgelopen maanden met in totaal ongeveer een kwart gedaald. Amerikaanse olie piekte in maart nog op bijna 110 dollar per vat, terwijl Brentolie toen verhandeld werd voor 125 dollar per vat.

Laatste reacties

 • denker123

  De olie was en is nog te duur daarom klapt de wereldeconomie in elkaar.De dreigende taal van de Iraanse President was al voldoende om de olieprijzen sterk te laten stijgen .Gevolg speculanten zien hun kans schoon om ,de olieprijs omhoog te stuwen ,de wereldpolitiekers doen er niets aan.

 • W Geverink

  Ik hoop dat Jan met de pet het deze keer ook gaat merken bij de pomp...

 • bankivahoen

  Meer dan 25 dollar per vat eraf wat meer als 20 % is.Brandstof aan de pomp slechts enkele centen!Over een maand horen we weer dat Shell weer een nieuw record kwartaalwinst heeft dankzij hoge olieprijs.
  Jammer dat de NMA hier niets tegen kan/ wil ondernemen.Boertje pakken is makkelijker.

 • Mels

  De oliehandel berust geheel op speculatie en derhalve zal de olieprijs nooit de echte prijs bereiken.De schepen met olie worden soms een uur voordat ze de sluizen van ijmuiden binnen varen nog verhandelt omdat er nog even een cent per liter gewonnen kan worden en op zoveel liters is dat ineens heel veel.Maar geef de handel eens ongelijk.Ik hoop wel dat de prijs aan de pomp nu snel weer zakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.