Home

Nieuws 3 reacties

Notaris in de fout met grondtransacties

Almelo - Het notariskantoor Alromago in het Twentse Enter is over de schreef gegaan door zelf grondtransacties met een cliënt aan te gaan.

Dat oordeelt de Almelose rechtbank in een procedure die was aangespannen tegen het notariskantoor en zijn medewerker.

In de procedure werd van het notariskantoor een schadevergoeding geëist, omdat de notaris een belegger niet gewaarschuwd had voor de risico's die hij liep.

Het notariskantoor verzorgde de overdracht bij verschillende transacties van het inmiddels failliete vastgoedbedrijf Holland Estate. Holland Estate kocht landbouwgrond op om daarmee te speculeren. De grond werd vaak binnen korte tijd doorverkocht, waarbij de waarde van de percelen aanzienlijk toenam. De belegger stak zijn geld in de landbouwgronden, zonder precies te weten wat de waarde van de gronden was. De belegger verwijt het notariskantoor dat hij geen signaal heeft gekregen dat er sprake was van transacties met speculatiegronden.

De Almelose rechter vindt dat de notaris niet had hoeven waarschuwen, ook omdat de betrokken partijen konden begrijpen dat er sprake was van speculatie. Dat bleek ook wel uit de hoge rentevergoedingen die werden verstrekt aan de belegger. Dat het notariskantoor zelf actief deelnam aan de grondtransacties is in de ogen van de rechter ontoelaatbaar. De notaris overschreed de grenzen van hetgeen mag worden verwacht van een zorgvuldig handelend notaris", aldus de rechtbank. Maar overschrijding van de regels betekent niet automatisch dat de notaris aansprakelijk kan worden gesteld voor het beleggingsverlies dat de hypotheekverstrekker leed.

Laatste reacties

  • koestal

    notaris komt mooi met de schrik vrij,zal zelf wel geen risico gelopen hebben

  • koestal

    notaris komt mooi met de schrik vrij,zal zelf wel geen risico gelopen hebben

  • koestal

    aan faillissementen wordt vaak ook nog dik geld verdiend ,staan sommige handige zakenlui op te wachten

Of registreer je om te kunnen reageren.