Home

Nieuws

Nederland wil internationale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

Den Haag - Nederland zal zich tijdens de internationale klimaat- en duurzaamheidstop in Rio de Janeiro, Rio +20, vooral richten op het versterken van de VN organisaties voor duurzame ontwikkeling en het versterken van de groene economie. Dat laten de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu weten.

In EU-verband richt Nederland zich op het verduurzamen van de economie, met het bedrijfsleven als onmisbare partner. Voor verduurzamen van de consumptie en productie legt de EU de nadruk op onder meer water, voedselzekerheid, landbouw, afval, transport en stedelijke ontwikkeling.

Nederland wil het VN-milieuprogramma versterken, onder andere door het oprichten van een Raad voor Duurzame Ontwikkeling met uitvoerende taken. “Deze moet in de plaats komen van huidige commissie zonder tanden”, aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Namens Nederland nemen staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken, staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu en de premiers van Aruba en Sint Maarten deel aan de conferentie. Ook voorzitter Louise Fresco van het Nationaal Platform Rio+20 neemt namens het maatschappelijk middenveld deel aan de conferentie. Voorzitter Joris Baecke van de Europese organisatie voor jonge agrariërs, Ceja, neemt ook deel aan de conferentie.

Knapen vindt het goed dat de inzet in Rio wordt gedragen door verschillende ministeries, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. “We hebben het namelijk niet over óf ontwikkeling óf milieu óf economie. Het is en-en-en.”

Of registreer je om te kunnen reageren.