Home

Nieuws 726 x bekeken

Natuurboer krijgt keurmerk

Zaandam – Professionele natuurboeren krijgen van Staatsbosbeheer nieuwe vormen van samenwerkingsovereenkomsten aangeboden. De nieuwe Beroepsvereniging Natuurboeren ontwikkelt een keurmerk, dat door Staatsbosbeheer als voorwaarde wordt gesteld bij het in beheer geven van gronden.

Vrijdag worden in het nationaal landschap Laag Holland in Noord-Holland vier contracten gesloten tussen vier natuurboeren en Staatsbosbeheer, waarbij al voor de nieuwe vorm van langjarig beheer is gekozen. De gronden worden in erfpacht gegeven aan de betrokken boeren, die daarmee zelf de bijbehorende natuursubsidies kunnen verwerven bij de provincie.

De nieuwe beroepsorganisatie natuurboeren gaat informatie geven en kandidaten voor erfpacht onder keurmerk bij de professionalisering begeleiden.

"De beroepsvereniging wil de goede naam van natuurboeren vestigen en behouden en bovendien het vak opwaarderen. Een professionele natuurboer moet tegelijk een goede boswachter en een goede agrariër zijn", zegt woordvoerder Bart Edel.

De beroepsvereniging gaat een erkend keurmerk opzetten, dat een voorwaarde wordt om in aanmerking te komen voor het beheer van robuuste eenheden natuurgronden van Staatsbosbeheer. Onderdeel van het keurmerk is een erkend diploma natuurboer op HBO-niveau. Gecertificeerde bedrijven krijgen voorrang bij de uitgifte van vrijvallende percelen.

Edel legt uit dat met de nieuwe samenwerkingsvorm de positie van de boer verandert. "Hij krijgt de gronden in erfpacht. En daarmee meer verantwoordelijkheid voor het beheer en een kans op bedrijfsontwikkeling. Met de zekerheid van de erfpacht kan de natuurboer ook naar de bank."

Of registreer je om te kunnen reageren.