Home

Nieuws

NCB Ontwikkeling behaalt negatief resultaat van ruim 22 miljoen euro

De investeringsmaatschappij van ZLTO, NCB Ontwikkeling, heeft over 2011 een fors negatief resultaat behaald van ruim 22 miljoen euro.

Een jaar eerder was het resultaat nog positief, met 53 miljoen euro. Dat blijkt uit het bestuursverslag over 2011 dat gepubliceerd is na de algemene vergadering van ZLTO en NCB Ontwikkeling afgelopen dinsdag.

De NCB (Noordbrabantse Christelijke Boerenbond) heeft een lange geschiedenis, al ruim honderd jaar werkt de investeringsmaatschappij met het doel om met strategische investeringen de positie van de Nederlandse ondernemers in de groene ruimte te versterken. In 2011 was geen sprake van versterking van die positie.

Het eigen vermogen van NCB Ontwikkeling is in een jaar tijd teruggelopen met 30 miljoen euro, van 850 miljoen naar 820 miljoen euro. Overigens was het eigen vermogen eind 2009 nog een stuk lager met 777 miljoen euro.

Ook het resultaat op beleggingen is in de rode cijfers terecht gekomen. In 2011 was er een negatief resultaat van 4,2 miljoen euro, dat is -3,4 procent over het belegd vermogen. In 2010 werd over de beleggingen nog een positief resultaat gehaald van 8,9 miljoen euro, dat is 7,8 procent over het belegd vermogen.

Ondanks het verlies, voldoet de portefeuille, volgens NCB Ontwikkeling, nog steeds aan het langetermijnstreefrendement van 6 procent per jaar en ook aan de minimale doelstelling dat het vermogen zich moet ontwikkelen in de lijn met de geldontwaarding (2 procent).

De exploitatiebijdrage aan ZLTO is in 2011 op hetzelfde niveau gebleven als in 2010 en 2009. NCB Ontwikkeling spreekt de verwachting uit dat dat over 2012 ook het geval zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.