Home

Nieuws 363 x bekeken

Monsanto moet boeren meer dan miljard betalen

Brasilia – Monsanto moet een boete betalen vanwege onrechtmatig gecollecteerde royalties aan vijf miljoen Braziliaanse boeren. Dat heeft de rechter Giovanni Conti in de Zuid-Braziliaanse staat Rio Grande do Sul volgens het Franse persbureau AFP bepaald. Het betreft volgens advocaten van de boeren een bedrag van minstens 1,6 miljard euro.

Monsanto gaat in beroep tegen de uitspraak. De rechtbank in Porto Alegre bepaalde ook dat Monsanto de rechtbankkosten en de beloning van advocaten van de tegenpartij betaalt. Het gaat om een boete van bijna 400.000 euro. Monsanto eist sinds het seizoen 2003/2004 dat telers van transgene soja in Brazilië 2 procent van hun omzet als “royalties” betalen. Gedachte is dat boeren betalen voor vermeerdering. Eerder overwoog Monsanto vermeerdering tegen te gaan met het inbrengen van een “terminator”-gen.

Jane Berwanger, advocaat van gedupeerden, zegt in een verklaring dat volgens de Braziliaanse wetgeving een boer het recht heeft zaad te vermeerderen. Hoewel Brazilië enorme agrarische bedrijven kent, telt het land ook veel bijzonder kleine, arme boerenbedrijven. Berwanger, die niet telefonisch bereikbaar was, stelt vast dat nog altijd royalties betaald worden, omdat boeren menen hiertoe contractueel verplicht te zijn. Er bestaat ook vrees dat Monsanto, dat de transgene markt domineert, bij weigering geen zaad meer wil verkopen.

Berwanger’s collega Néri Perin: “Het is ook niet toegestaan een contract af te sluiten tot diefstal, volgens welke één van de partijen steelt en de ander bestolen wordt.” De advocaten denken dat maximaal 6 miljard euro teruggevorderd kan worden, al is de vraag hoeveel boeren kunnen aantonen royalties te hebben betaald. Berwanger spreekt van één van de belangrijkste zaken ooit tussen boeren en een agrochemisch bedrijf. Monsanto is vaker aangeklaagd voor machtsmisbruik maar verloor geen grote zaken.

Brazilië geldt als tweede grootste exporteur van soja ter wereld na de VS. De Braziliaanse sojatelers zetten vorig jaar 19 miljard euro om. De Nederlandse veevoerindustrie geldt naast China als grote afnemer.

Transgene soja is in 1998 illegaal naar Brazilië gesmokkeld vanuit Argentinië. Later is de teelt gelegaliseerd en momenteel wordt op ongeveer 25 miljoen hectare soja geteeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.