Home

Nieuws 453 x bekeken

Monsanto klaagt DuPont aan voor schenden patent

St. Louis – Monsanto klaagt DuPont aan voor het gebruiken van door Monsanto gepatenteerde veredelingstechnologie, bekend als “seed chipping”. Volgens DuPont, eigenaar van zaadbedrijf Pioneer, is het een “nieuwe juridische poging effectieve concurrentie van Pioneer te limiteren.” Monsanto klaagde DuPont in het verleden vaker aan en beschuldigde DuPont ervan derde partijen in te zetten om Monsanto in een kwaad daglicht te zetten.

Monsanto ontwikkelde de technologie voor het veredelingsprogramma dat leidde tot Roundup Ready-soja. De onderneming is in de markt voor transgene zaden goed voor een marktaandeel van 90 procent en patenteerde sindsdien 12 onderdelen van de ontwikkelde technologie. Monsanto wil dat de rechter DuPont verbiedt de technologie in te zetten en eist een schadevergoeding. Drie jaar geleden klaagde Monsanto DuPont aan voor een andere technologie die voortkwam uit het veredelingsprogramma.

Bij “seed chipping” wordt een klein deel van het zaad, een schilfer, verwijderd en in poeder waarmee wetenschappers het genoom kunnen ontrafelen. De zaadjes blijven intact en worden vervolgens geplant. DuPont gebruikt in het Amerikaanse Optimum Aquamax-maisveredelingsprogramma een soortgelijke technologie, aldus Monsanto. Het bedrijf uit St. Louis zegt ook aanwijzingen te hebben dat DuPont de technologie wil gebruiken in China. Monsanto startte eerder een procedure die moet aantonen dat DuPont belangengroeperingen gebruikt voor een zakelijke agenda tegen Monsanto, en valse brieven stuurde aan politici, boeren en ambtenaren.

DuPont stelt in een reactie dat Monsanto eenvoudigweg juridische procedures inzet om te voorkomen dat andere zaadbedrijven succes boeken. Zelf klaagde DuPont Monsanto aan voor het gebruik van een door DuPont ontwikkelde technologie die maiszaad helpt ontkiemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.