Home

Nieuws 261 x bekeken

Mogelijk toch geen biobrandstoffen leger VS

Washington – Het Amerikaanse senaatscomité voor strijdkrachten verbiedt het Pentagon toegewezen budget voor 2013 te gebruiken voor de aankoop van biobrandstoffen. Landbouwminister Tim Vilsack is kritisch over het besluit dat volgens hem boeren veel geld kost.

Het comité verbiedt het militaire complex ook geld te gebruiken voor de bouw van een raffinaderij voor biobrandstoffen.

Volgens Vilsack begrijpen de leden van het comité het belang van biobrandstoffen en vooral de marine en luchtmacht als kopende partij blijkbaar niet. De strijdkrachten hebben een dusdanig grote brandstofbehoefte dat wanneer zij bio-ethanol of biodiesel kopen, het bedrijven helpt opschalen tot een omvang waarbij de commerciële vermarkting van biobrandstoffen mogelijk wordt.

Vilsack stelt dat niet alleen boeren verliezen, maar dat ook de strijdkrachten sterker staan wanneer ze niet afhankelijk zijn van buitenlandse olie. Bovendien ontstaat door het gebruik van landbouwgewassen voor brandstof op het platteland economische ontwikkeling. Het defensiebudget in de VS bedraagt 631,4 miljard dollar (510,5 miljard euro). Het besluit van de senaatscommissie moet worden goedgekeurd door de totale senaat en worden verenigd met een eerder besluit van het Huis van Afgevaardigden.

Of registreer je om te kunnen reageren.