Home

Nieuws 439 x bekeken

Mogelijk fusie Federatie Agrotechniek en COM

Nieuwegein – Leden van de Federatie Agrotechniek en het Centraal Orgaan Mechanisatiebedrijven (COM) stemmen woensdag over een fusie. Volgens de besturen staan beide organisaties, die nu nauw samenwerken en één kantoor delen, als één vereniging sterker in de belangenbehartiging.

Het COM treedt op voor ongeveer zevenhonderd aangesloten dealers, die volgens de organisatie zelf goed zijn voor minimaal 90 procent van de afzet van landbouwmachines. De Federatie behartigt de belangen van de totale agrotechnische branche en kent het COM als lid, maar is primair actief voor importeurs en fabrikanten. Voorzitter Erik Hogenvorst van het COM ziet dat functies steeds vaker bij één bedrijf gebundeld zijn. Van scherpe belangentegenstellingen is volgens Hogenvorst geen sprake.

Volgens voorzitter Jint van Dijk van de Federatie is het geluid vanuit de agrotechnische branche in Den Haag onvoldoende gehoord. In het topsectorenbeleid hebben LTO Nederland namens de boeren en een serie voedingsbedrijven invloed, terwijl de mechanisatiebranche op de achtergrond mag ‘meedenken’. De sector kan als leverancier van productiemiddelen -Nederlandse loonbedrijven alleen besteden jaarlijks al 300 miljoen euro aan machines en werktuigen- volgens Van Dijk een grote bijdrage leveren bij het versterken van de voedingsketen.

De verenigingen stemmen apart over het fusievoorstel. Om de stemmingen zuiver te houden, ziet het COM af van zijn stemrecht binnen de Federatie. Om echt een nieuwe start te maken zal de fusievereniging een nieuwe naam krijgen. Het voorstel tot fusie is geboren uit op proef gezamenlijk vergaderen door de besturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.