Home

Nieuws 546 x bekeken

'Ministeries kunnen onderhandelingen met TenneT vlottrekken'

Den Haag – De betrokken ministeries kunnen een einde maken aan de slepende discussie tussen boeren en TenneT over de vergoeding voor het aanleggen van energieleidingen.

Volgens Herman van Ham, die namens LTO Nederland onderhandelt met netbeheerder TenneT over een passende vergoeding, staat de huidige wetgeving het toekennen van een marktconforme vergoeding voor het aanleggen van energieleidingen door TenneT niet in de weg. Door die toekenning kunnen de ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Infrastructuur en Milieu de onderhandelingen tussen de partijen vlottrekken, aldus Van Ham.

De onderhandelingen van LTO en de Federatie van Particulier Grondbezit (FPG) met TenneT zijn al jaren aan de gang. LTO en de FPG vragen de ministeries om in een herenakkoord het kader te scheppen, zodat binnen afzienbare tijd alsnog overeenstemming kan worden bereikt. Naast een vergoeding van de directe schade bij de aanleg van leidingen gaat het hierbij om een jaarlijkse vergoeding voor het medegebruik van het boerenland.

Met gastransportbedrijf Gasunie is eerder wel een overeenkomst gesloten met een hogere vergoeding als resultaat. TenneT houdt nog steeds de boot af.

“Het is hoogte tijd dat de impasse wordt doorbroken, want dit dreigt een heel vervelende en slepende discussie te worden”, zegt Van Ham. Hij is teleurgesteld over de antwoorden die demissionair minister Maxime Verhagen van ELI onlangs heeft gegeven op kamervragen. De minister vindt dat het gaat om een mogelijke overeenkomst tussen privaatrechtelijke partijen. In het uiterste geval kan een gedoogplicht worden opgelegd, zo liet hij weten in zijn antwoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.