Home

Nieuws 511 x bekeken

Ministerie wil meer grip op veehouder

Den Haag - Minister Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Bleker (landbouw) willen met het aangescherpte antibioticabeleid meer grip op de veehouder krijgen. Tegelijk moet de posiatie van de dierenarts ten opzichte van de veehouder worden verscherpt.

Dat zeggen ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, die betrokken zijn bij het antibioticabeleid.

Amtenaren Jan Sevenster en Floris Eijendekkers gaven tijdens collegedag van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen een toelichting op de aangekondigde antibiotica-maatregelen van Bleker en Schippers.

De bewindslieden willen de toediening van antibiotica voorbehouden aan dierenartsen. Alleen als veehouders aan een aantal voorwaarden voldoen, mogen ze zelf antibiotica toedienen. Sevenster zegt dat gebleken is dat antibiotica niet zorgvuldig worden voorgeschreven en bovendien vaak onzorgvuldig wordentoegediend. "Er zijn veel meters gemaakt door het bedrijfsleven, maar dat heeft niet geleid tot het gewenste eindresultaat."

Sevenster zegt dat onderzoeken van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit in de blankvleessector en de vleeskuikenhouderij de bewindslieden ervan hebben doordrongen dat er extra maatregelen moeten worden genomen. Daar kwam nog bij dat een grootschalig netwerk van illegale handel in antibiotica werd opgerold.

Leijendekkers zegt dat een sterk politiek signaal wordt afgegeven door vast te leggen dat antibiotica uitsluitend door dierenartsen mogen worden toegediend. "Bovendien kun je nu als veehouder ook aangepakt worden. Via die weg is de positie van de dierenarts versterkt."

Een van de aanpassingen in de regels is dat het voor veehouders verboden is antibiotica voorhanden te hebben. Daarmee wordt het juridisch eenvoudiger misbruik aan te pakken, omdat niet meer hoeft te worden aangetoond dat het middel ook daadwerkelijk als diergeneesmiddel wordt toegepast.

Dierenartsen mogen antibiotica alleen voorschriijven als ze daarvoor een gegronde reden hebben. Dat betekent dat in de vleespluimveehouderij geen startpakket aan middelen kan worden voorgeschreven nog voordat de nieuwe kuikens op het bedrijf zijn aangekomen. Veehouders die bij een dierenarts "nee" horen, kunnen niet meer zonder veel omwegen naar een andere dierenarts gaan.

 

 

Of registreer je om te kunnen reageren.