Home

Nieuws 673 x bekeken 1 reactie

'Milieuproblemen niet op te lossen door vervuiler te laten betalen'

Den Haag - Milieuproblemen in de voedselketen laten zich niet oplossen door de vervuiler te laten betalen. Dat zegt het landbouweconomische instituut LEI in een studie naar negatieve externe effecten van de voedselproductie.

Volgens het onderzoek is het verstandiger om milieuproblemen op te lossen op de plek waar dat het goedkoopst kan. Dat is niet altijd op de plek waar de problemen worden veroorzaakt, aldus het LEI.

In de Europese Unie worden op verschillende plaatsen maatregelen genomen om de externe kosten van voedsel te dekken of te vermijden. Een voorbeeld daarvan zijn belastingen op vet en vlees. Ook in Nederland wordt die discussie gevoerd.

Volgens het LEI is de invoering van zulke maatregelen niet eenvoudig en is het onduidelijk welk effect die maatregelen hebben op het eet- en koopgedrag. Als de consument weet waarvoor hij extra betaalt, kan dat invloed hebben op de keuzes die hij maakt.

Eén reactie

  • awknop

    Het probleem in de voedselketen is dat de vervuiling helemaal niet betaald wordt. Als ik ecologisch geproduceerde voedingsmiddelen koop, betaal ik ekstra voor schone produktie, terwijl mensen die niet ecologisch geproduceerde produkten koopt niet betalen voor de vervuiling die met de produktie daarvan gepaard gaan. Schone produkten moeten goedkoper zijn dan vuile produkten, waar je dat in de keten regelt maakt mij niet heel veel uit. Dit geld overigens niet alleen voor de voedselketen, maar is ook in veel andere sektoren niet goed geregeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.