Home

Nieuws 3 reacties

Melk in supermarkten ruim 5 procent duurder

Voorburg – Het prijsniveau van melk in supermarkten lag in de eerste vijf maanden van dit jaar 5,3 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de maandelijkse prijsmetingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De kaasprijzen liggen in de winkels ruim een procent hoger dan in de eerste vijf maanden van vorig jaar. Boter is wel wat in prijs gezakt. Vergeleken met een jaar geleden is boter ruim 1,5 procent goedkoper. In tegenstelling tot de winkelprijzen zijn de prijzen die de melkveehouders beuren stevig gedaald. De voorschotprijzen van FrieslandCampina zijn in de eerste helft van dit jaar met meer dan 7 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Bij vlees liggen zowel de producentenprijs als de winkelprijs hoger dan een jaar geleden. Rundvlees is in de winkels 4 procent duurder dan in de eerste vijf maanden van vorig jaar. De NBHV-notering van koeien van O-kwaliteit ligt 11 procent hoger dan in 2011. Bij varkens is het vlees in de winkels met bijna 3 procent gestegen, de Vion-notering voor vleesvarkens ligt 9 procent hoger dan vorig jaar. De varkenshouders hebben vooral last van de zeer hoge mengvoerprijzen.

Laatste reacties

 • theorikyreintjes1

  Het voer en de energie zijn schandalig duur. De melk in de supermarkt 5.3% duurder en Friesland/Campina betaald 7% minder uit aan de melkveehouders. Het wordt toch hoog tijd dan de boeren samen afspraken maken om ook hun deel van de marge krijgen, NMA!

 • Broederijbrok

  De simpelste afspraak is dat alle agrarische bedrijven in NL niets van hun bedrijf afvoeren op maandag en vrijdag.
  Wel ALLEMAAL doen.
  Ik denk dat de eerste maandag al voldoende is.
  Het is een kwestie van organiseren, 100% doen, uitvoeren en KLAAR.
  Boeren macht geeft kracht.

 • Mels

  Kun je nagaan wat er na het quotum tijdperk gebeurt.....

Of registreer je om te kunnen reageren.