Home

Nieuws 429 x bekeken

Megaboete voor poging manipulatie Euribor

Londen – Barclays heeft voor 290 miljoen pond (362 miljoen euro) aan boetes gekregen omdat het probeerde het Libor- en Euribor rentetarief te manipuleren.

Het betreft gemiddelde rentes waarvoor banken elkaar leningen zeggen te verstrekken. Het is een belangrijke graadmeter wereldwijd voor kortetermijnrentes. Ook Rabobank, UBS, Deutsche Bank en een serie andere banken worden door beleggers nog verdacht van manipulatie van de Libor.

De boetes zijn uitgedeeld door Amerikaanse en Europese autoriteiten. Een aantal Amerikaanse beleggers gelooftdat een serie grote banken in 2008, toen spanningen op de geldmarkt flink opliepen, hun leenkosten lager voorstelden dan de realiteit. Net als de Euribor die in Nederland vaker dan de Libor als referentie bij leningen wordt gebruikt, geven banken zelf door welke rente ze hebben betaald en ontvangen bij leningen tussen banken.

Of registreer je om te kunnen reageren.