Home

Nieuws 290 x bekeken

Meeste Nederlandser wonen dichtbij natuur

Doetinchem - Van iedere 100 Nederlanders wonen 89 binnen 1 kilometer van een groene omgeving. Dit kan een park of plantsoen zijn, maar ook een open natuurlijk terrein of een bos. Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor een wandeling in het groen hoeven Nederlanders niet ver van huis te gaan. De gemiddelde afstand naar het dichtstbijzijnde park of plantsoen is 1 kilometer. In enkele buurten hoeven de bewoners maar gemiddeld 100 meter naar het dichtstbijzijnde park of plantsoen af te leggen. De buurtnaam geeft dit soms zelfs al aan, zoals Oosterparkbuurt in Groningen, Weteringpark in Wassenaar of Julianapark in Rijswijk. Parken en plantsoenen zijn sterk gekoppeld aan stedelijke omgevingen.

Naast parken, plantsoenen of open natuurlijke terreinen, kunnen inwoners van Nederland ook bos bezoeken. Zij wonen op gemiddeld 2,1 kilometer van het dichtstbijzijnde bos. Binnen Nederland zijn daarin grote verschillen. Zo is de afstand tot een bos in het Groene Hart relatief ver, net als in Friesland. Vooral de provincie Gelderland, maar ook Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg hebben veel bosrijke gebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.