Home

Nieuws 3 reacties

Meerderheid Kamer lijkt voor invoering plattelandswoningen

Den Haag - In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid voor de invoering van de plattelandswoningen. Tijdens een wetgevingsoverleg in de Tweede Kamer laten CDA, VVD en PVV openlijk weten groot voorstander te zijn van de plattelandswoningen. PvdA en Groenlinks hebben nog overleg in hun fracties.

Het wetsvoorstel van demissionair minister Melanie Schultz van Haegen maakt het mogelijk dat leegstaande bedrijfswoningen van agrarische bedrijven bewoond mogen worden door burgers. Doordat de bestemming niet gewijzigd wordt naar burgerbewoning maar naar plattelandswoning, kunnen de bewoners eventuele ontwikkelingen van dichtbij gelegen agrarische bedrijven niet belemmeren.

"In essentie hebben agrarisch ondernemers met een tweede bedrijfswoning met het wetsvoorstel de zekerheid dat ze niet in eigen voet schieten als er burgers in de woning komen wonen. Tegelijkertijd hebben boeren ook niet alle vrijheid om maar te doen wat ze willen. Daarvoor is voldoende borging", zegt Schultz van Haegen.

CDA-kamerlid Sander de Rouwe is enthousiast over het wetsvoorstel, dat uit de CDA-koker komt. "Bewonen en ondernemen op het platteland moet samen kunnen", vindt hij.

PvdA en Groenlinks zijn kritischer. Tjeerd van Dekken (PvdA) wil de behandeling van het wetsvoorstel liever uitstellen tot na het rapport van de gezondheidsraad over gezondheidseffecten van intensieve veehouderij. Schultz van Haegen zegt dat dit niet nodig is. "Als dit rapport aanleiding is voor extra maatregelen, geldt dit ook voor de plattelandswoningen."

Rik Grashoff (GL) ziet positieve punten als het gaat om tegengaan van leegstand. "Maar spannen we het paard niet achter de wagen als we op deze manier mensen laten wonen in niet-bewoonbare gebieden met veel grootschalige veehouderij? Hij wijst erop dat veiligheid van burgers vooral wordt geregeld via milieuwetgeving, iets dat bij een plattelandswoning minder streng is dan bij burgerbewoning.

Schultz van Haegen wijst erop dat gemeenten uiteindelijk beslissen of een woning een plattelandswoning kan worden of niet. De Kamer stemt 12 juni over het voorstel.

Laatste reacties

 • jampie

  Ik snap het wel, maar begrijp het niet, wij wonen altijd al tussen boeren en burgers, volgens mij gaat dat prima, de ene keer ruik je iets de andere keer niet, dat komt van de wind, soms hebben de burgers een feestje tot diep in de nacht, dat kan mooi op het platteland. Afijn het beste is een ik ga niet zeuren verklaring ondertekenen voordat een stedeling op het platteland gaat wonen. Ondertussen kunnen de ambtenaren mooi verder bedenken hoe lang ze hier mee bezig kunnen zijn.

 • Willem_Zylstra

  Probeer het platteland, het platteland te laten blijven en pas daar regels voor zodat de plattelands bedrijvigheid niet in gevaar komt. Het zal al moeilijk genoeg worden om de stadsuitbreidingen qua woon- en werkgebieden tegen te gaan.

 • poldes

  een industrieterrein is geen woonwijk.
  een bedrijfswoning op een agrarisch bedrijfsterrein staat ook niet in een woonwijk.
  de term,,plattelandswoning'is eigenlijk illegaal wonen toestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.