Home

Nieuws 287 x bekeken

Leden Arkervaart-Twente akkoord met fusieonderzoek

Nijkerk – De vijftig leden van Arkervaart-Twente die gisteren in Markelo bijeen kwamen om met de directie te praten over fusie met Brameco-Zon, hebben ingestemd met een fusieonderzoek. Wel zijn vragen geopperd over de vermogenspositie van beide partijen en de meerwaarde van fusie met een partij die goeddeels een ander werkgebied kent. Het fusieonderzoek zal volgens directeur Marcel Roordink in september of oktober afgerond zijn.

Eerder werd een fusieonderzoek positief ontvangen door eveneens circa vijftig leden die samenkwamen in Nijkerk. In totaal telt de coöperatie 984 leden en normaliter komen volgens Roordink ongeveer 75 leden af op ledenvergaderingen. De directie heeft tijdens de bijeenkomst gevraagd naar grote bezwaren. Er wordt pas gestemd na publicatie van het fusieonderzoek. Volgens Roordink stelden enkelen de vraag of geen derde partij kon worden benaderd, om nog meer schaalgrootte te bereiken.

Zelf ziet Roordink hier weinig heil in. “Werken met twee coöperaties met ieder hun eigen financiële positie, achtergrond en identiteit is al niet gemakkelijk en een derde partij zou zaken nog meer ingewikkeld maken.” Of de bereikte door fusie bereikte omvang van circa 500.000 ton mengvoerafzet per jaar voldoende is op de langere termijn, weet ook Roordink niet. “De komende tien jaar kan het aantal veehouders wel halveren. Grotere bedrijven die meer landelijk georiënteerd zijn hebben ook een andere vraag.”

Of registreer je om te kunnen reageren.