Home

Nieuws

Latijns-Amerikaanse landbouw onder druk klimaatverandering

Washington - De kosten van klimaatverandering in Latijns-Amerika en de Caraïben lopen op tot 80,5 miljard euro in 2050. Dat blijkt uit een rapport van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Door opwarming van de aarde met 2 graden ten opzichte van pre-industriële niveaus kan de landbouw in landen als Brazilië en Argentinië rekenen op minder opbrengsten en dus lagere exporten.

De waarde van het verlies van landbouwexporten wordt in het rapport geraamd op 30 tot 52 miljard dollar (24 tot 42 miljard euro). De export van landbouwproducten speelt volgens de bank juist een cruciale rol bij de economische en dus sociale ontwikkeling van de regio. De regio is volgens de rapporteurs verantwoordelijk voor 11 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Door de geografische ligging en economische afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen, van mais tot soja en van gas tot olie, is het gebied echter bijzonder kwetsbaar.

De rapporteurs denken dat aanpassing aan een warmer klimaat de regio 0,2 procent van het bruto binnenlands product kost. Regels over landgebruik, waarbij boeren minder gemakkelijk bomen kunnen kappen om hun areaal uit te breiden, kunnen de uitstoot van broeikasgassen volgens het rapport indammen. Hiermee heeft de regio al succes geboekt: de uitstoot van broeikasgassen is sinds het jaar 2000 met 11 procent afgenomen tot 4,7 miljard ton CO2-equivalenten in 2010. Het succes in de landbouw wordt echter toenemend tenietgedaan door de uitdijende energie- en transportsector.

Klimaatverandering kan onder meer leiden tot het einde van delen van de Amazone en het smelten van gletsjers in het Andesgebergte. Het rapport wordt uitgebracht vlak voor een belangrijke VN-top over het milieu in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro.

Of registreer je om te kunnen reageren.