Home

Nieuws 458 x bekeken

Landbouwinkomen Nederland 9 procent gedaald

Luxemburg – Het gemiddelde inkomen per arbeidskracht in de Nederlandse agrarische sector per arbeidskracht is in 2011 met 8,9 procent gedaald, voor een groot deel doordat de Ehec-crisis de glasgroentetelers hard trof. De daling komt vooral op het conto van gedaalde prijzen (-5,4 procent) maar ook volumes namen af (-3,5). Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie.

In de totale EU steeg het gemiddelde landbouwinkomen met 7,1 procent. De prijzen voor landbouwproducten stegen met 5,1 procent terwijl de verkoopvolumes met 2 procent toenamen. De grootste stijging vond plaats in Oost-Europa. In Roemenië wordt een plus van 57 procent genoteerd terwijl het inkomen in Hongarije met 49 procent toenam. De grootste dalingen worden geregistreerd in België (-22,5 procent), Malta (-14 procent) en Portugal (-10,3 procent).

In de EU steeg de productiewaarde van gewassen, goed voor 53 procent van het totaal, met 7 procent. De producentenprijs steeg met 4,3 procent en het verkoopvolume met 3 procent. De grootste prijsstijging werd genoteerd voor granen (+18,5 procent) en oliezaden (+16,7 procent). De grootste volumestijging was zichtbaar bij suikerbieten (+15 procent), aardappelen (+6,2 procent) en fruit (+4 procent). De dierlijke productiewaarde steeg met 8,2 procent, vooral doordat de producentenprijs met 7,6 procent steeg. De zuivelproductie nam bijna 9 procent toe bij 1,2 procent hogere prijzen. De productie van eieren daalde 2,1 procent bij 0,4 procent hogere prijzen.

De gemiddelde prijs voor vlees en levende dieren steeg met 8,5 procent. Over de gehele linie werd een licht hoger verkoopvolume genoteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.