Home

Nieuws 4 reacties

Landbouwgrond daalt in waarde

Doetinchem – Voor het eerst sinds 2005 daalt de gemiddelde prijs voor landbouwgrond. Dit blijkt uit cijfers van het kadaster, bewerkt door Boerderij.

Volgens het kadaster ligt de gemiddelde grondprijs in de eerste vijf maanden van dit jaar op 47.600 euro per hectare. Vorig jaar was dat 48.500 euro per hectare.

Dienst Landelijk Gebied (DLG), vooral voor provincies actief op de grondmarkt, merkt dat landbouwgrond goedkoper wordt. Reinder van der Wal, landelijk accountmanager bij DLG: “De grondprijs is in sommige gebieden aan het dalen.” Makelaarsverenigingen NVM en VBO Makelaar zeggen daar niets van te merken.

Jaarlijks komt DLG met de Grondprijsmonitor. Dit is een rapportage over de ontwikkeling van grondprijzen in Nederland. Binnenkort wordt deze door staatssecretaris Bleker naar de Kamer gestuurd. Volgens Van der Wal staat in dit rapport dat in 2011 de grondprijs gemiddeld nog net met 0,3 procent is gestegen ten opzichte van 2010. “Maar we zien ook in bepaalde gebieden prijsdalingen. Vooral rondom stedelijke gebieden, zoals de Randstad”, aldus Van der Wal.”

De prijsdaling is dus volgens het agentschap vorig jaar al begonnen en zet zich dit jaar dus door bevestigen cijfers van het kadaster. Vooral in de afgelopen zes maanden heeft grond waarde verloren. In die periode lag de grondprijs op ruim 48.000 euro per hectare. De zes maanden daarvoor werd nog gemiddeld ruim 51.000 euro per hectare betaald. Sinds de eeuwwisseling is een dermate grote prijsdaling in zo’n korte tijd niet voorgekomen.

Zowel de NVM als VBO Makelaar hebben wel een verklaring voor de grondprijsdaling. Landelijk gaat de gemiddelde prijs omlaag, omdat vooral goedkopere percelen onder de landelijke gemiddelde grondprijs van bijna 50.000 euro per hectare verkocht worden. Cijfers van het kadaster bevestigen dit. In de afgelopen zes maanden zijn opmerkelijk meer hectares grond verkocht in de ‘goedkopere’ provincies Friesland, Groningen en Drenthe. De gemiddelde prijs van landbouwgrond in die provincies ligt ruim onder het landelijke gemiddelde.

Laatste reacties

 • Agrisales.nl

  De grondprijs zal nog veel verder moeten dalen in Nederland.
  Sinds de boeren practisch geen sigaren meer roken,
  zijn de grondprijzen de megahoog geworden.
  Je kan er geen gewas op verbouwen welke nog winstgevend is.
  Gebruik, indien aanwezig, een sigarendoos als rekenmachine.

 • Wytze

  ja komt natuurlijk door die afgenomen bouwambities van steden en projectontwikkelaars. He he, kunnen we eindelijk echt naar de wereldmarkt?

 • Mels

  Agrisales,zoals ik al meer gezegd heb,velen onder ons kunnen echt niet rekenen.

 • poldes

  als je steeds verdient hoef je niet veel te kunnen rekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.